celozrnný chléb bez droždí a kvasku


Můj snadný celozrnný chléb bez kvasu pouze s droždím už možná znáte. Je výborný a doporučuji ho zkusit, nicméně teď je to s droždím trochu složitější. Když jsem viděla recept u Kačí z blogu milluji.cz, hned jsem ho musela zkusit. Je totiž bez kvasu i droždí! Jen s jedlou sodou.
Recept jsem si trochu upravila, ale jinak vychází podle Kačí, abych si nepřisuzovala zásluhy.

Na 1 bochník budete potřebovat:
  • 500 g mouky - možnosti jsou buď 150 g hladké + 350 g celozrnné nebo klidně 500 g celozrnné, i tak je výborný!
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu
  • 450 g podmáslí (ano gramů)
  • 2 hrsti lískových ořechů, hrst rozmarýnu (vůbec je tam dávat nemusíte)
Troubu dejte předehřát na 200 °C a na dno dejte pekáč s vodou.
Do hnětací mísy dejte mouky, sůl a jedlou sodu. Vše promíchejte a přidejte i zbytek surovin.
Nechte hnětat 10 minut v robotu (nebo ručně, to možná trochu déle).
Těsto vyklopte na vál a ještě ho malinko zpracujte rukama. těsto by mělo být celistvé, pružné. Němělo by se vám lepit na prstech. 
Z těsta vytvarujte bochník a dejte ho na plech s pečícím papírem, ještě ho na vrchu můžete naříznout.
Rovnou ho šoupněte do trouby na 40 minut. Pak jej nechte vychladnout a dobrou chuť.

Pokud budete recept zkoušet, dejte mi vědět, jak se vám povedl. :) #dobrotyodA
A. ❤️

Komentáře

  1. Chuťově skvělý, pekla jsem ho ve formě, a povedl se. dobrotyodA mám moc ráda, často podle Andrejky vařím a peču a vždy super. Zuzka

    OdpovědětSmazat
  2. Šel by udělat i z žitné mouky?

    OdpovědětSmazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!