Moji první (a vlastně poslední) skořicovou rolku jsem ochutnala na Islandu, když jsem byla na návstěvě za Andy. Ještě teplá s výhledy na Islandskou krajinu...no, to bylo., ale tak sytá (a sladká), že jsem ji měla na dva dny.
A protože ej to přesně rok, zkusila jsem tedy udělat verzi z celozrnné mouky a nižším obsahem cukru. A světe div se povedlo se. Možná se hodí víc na podzim, ale i teď vám bude určitě chutnat. :)

Na jeden pekáček budete potřebovat:
3,5 hrnku celozrnné špaldové mouky hladké
1 pytlíček sušeného droždí
špetku soli
2 lžíce cukru
1 hrnek mléka
1/3 hrnku vody
1 lžíce másla
1 vejce
Na náplň:
3-4 lžíce mandlového másla Šufánek
3 lžičky skořice
1 lžička kardamomu (nemusí být)
Na polevu:
100 g řeckého nebo bílého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžíce čekankového sirupu (podle chuti)

V míse smícháme mouku, droždí, cukru a sůl.
V rendlíčku si rozehřejeme máslo s mlékem a vodou. Plus přidáme vejce. Tuhle směs dáme k sypké směsi a necháme 5 minut hnětat v robotu (nebo ručně no :D). 
Pod utěrkou necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem - zhruba 45 minut.
Zatím zapneme troubu na 100 °C a připravíme si náplň. Jednoduše smícháme tekuté mandlové máslo se skořicí a kardamomem.
Vykynuté těsto si přeneseme na vál a ještě rukama propracujeme. Válečkem vyválíme na asi 1 cm tlusté těsto.
Pomažeme ho náplní a zabalíme do velké rolky. Relativně pevně, ať se při krájení příliš nerozvolní. Nakrájíme na menší kousky a dáme do vymazaného pekáčku (já použila tuhle kulatou koláčovou formu).
Dáme péct na těch 100 °C na 30 minut. Po 30 minutách zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 20-25 minut.
Necháme alespoň 10 minut vychladnout a pak polijeme polevou (na tu stačí ingredience jednoduše smíchat).

Dejte mi vědět, jak se vám povedly. :) #dobrotyodA
A. ❤️

5 komentářů

  1. Tie rolky vyzerajú fantasticky! Už len z pohľadu na fotky mi z nich tečú slinky. ;) Ďakujem za recept!

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, pekla jsem z celozrnne jecne mouky a do druhého dne se krásně rozleželi a zvlacneli ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celozrnnou ječnou mouku mám vůbec nejraději na pečení. :)

      Vymazat
  3. Určitě vyzkouším a když je po vychladnutí poliju polevou, jak dlouho tak vydrží když je v polevě ten jogurt nebo je lepší si potom každou rolku polít zvlášť čerstvou polevou?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová