Právě je to pátý den od návratu Andy Pavelcové z Islandu a měsíc od mé návštěvy Islandu. Nejdřív jsem z Islandu vyloženě článek dělat nechtěla, protože Andy má na svém blogu tak úžasné články a samozřejmě je rozdíl, když ona tam byla 5 měsíců a já 5 dní.

Jenže ty fotky jsou tak nádherné, že chci, aby byly na mém blogu, protože cestování ke mně prostě patří.

V tomhle článku proto najdete spoustu fotek a pár tipů, co podle mě nesmíte vynechat. :)


A ještě jednou bych chtěla poděkovat všem holkám. Především Andy, že nás pozvala, ubytovala a dělala nám tu nejlepší průvodkyni po Islandu, ale i Katharine a Katharine, že byly tak skvělou společností, protože jsme se v podstatě od rána do večera smály. (Jo, fakt jsme byly dvě Andy a dvě Katharine, to nevymyslíš. :D)

Takže kam si zaskočit na jídlo v Reykjavíku?
Za mě rozhodně nemůžete vynechat kavárnu Roasters, jednak má naprosto krásný interiér (takový ten hipsta a insta friendly :D) a když sedíte u okna, tak máte mo hezký výhled na ulici, kde můžete pozorovat místní, jednak protože mají vynikající kafe. Moc dobrou snídani jsme měly taky v Egill Jacobsen, tak tam bych taky skočila znovu.

Andy nás chtěla vzít na super brunch do Kaffihus Vestbrbaejar, jenže ten mají až od 11, takže jsme si daly klasickou snídani - já měla jogurt s granolou a holky croissanty nasladko/naslano, ale mají mnohem širší nabídku. A hlavně! Hned vedle je pekárna Braud (je jich v Reykjavíku víc), kde prodávají ty nejlepší skořicové šneky na světě (ne že bych je všechny jedla, vlastně tohle byl můj druhý v životě, ale byl skvělej a všichni jsou z nich naprosto nadšení).


Z místních podniků pro vás mám ještě jeden tip. Tady těch 5 měsíců Andy pracovala, je to veganská kavárna - Kaffi Vinyl. Nemusíte se vůbec bát, jídlo je skvělý a stojí za to si sem přijít, ale rozhodně sem stojí zajít večer na živou hudbu, dát si vínko a jen si tak být. Atmosféra naprosto skvělá.

A kromě toho si určitě kupte v obchodě jejich Skyr a samozřejmě nějakou rybu. Více tipů o tom, jak nakupovat a celkově praktických tipů na Island, najdete u Andy v článku: Island: jak si najít práci, jak nakupovat levně, praktické tipy.

A co nevynechat celkově?
Rozhodně si přečtěte víc v článku od Andy: Island: nejzajímavější místa a tipy na výlet na pár dní.

Za mě je povinnost se vykoupat v hotpotu - to je takový balzám na duši i pro tělo. ♥ O nich si zase můžete přečíst víc u Andy: Island: 14 nejlepších horských pramenů a jak se k nim dostat, tenhle článek je neuvěřitelně nápomocnej, protože ty nejlepší hotpoty jsou samozřejmě trochu schovaný. :)


Určitě taky vyjeďte omrknout vodopády, třeba Skógafoss, Seljalandfoss, ale je jich samozřejmě víc. Nevynechejte ani pláž Reynisfjara, útesy Dyrhólaey. Zastavte u hory Kirkjufell, u majáku Svörtuloft, na pláži Skarðsvík a k útěsům Arnastapi.

A ještě jeden malý tip na ubytování v nádherném a útulném penziónku v Ólavsfvíku - Gistiheimilið  Við Hafið.
Zbytek tipů najdete spíše u Andy, tohle bych jen velmi rychlý a stručný přehled.
A teď už ty fotky.

2 komentáře

  1. Fotky sú jedným slovom DOKONALÉ! Viem, že to môže znieť trochu klišé ale ísť sa pozriet na Island je mojim veľkým snom a dúfam že sa mi to podari! Chcem to zažiť naživo.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová