Pomalu a jistě začíná víc lidí číst výživové hodnoty výrobků, což je naprosto skvělé. Bohužel většina už nečte složení výrobků, tzn. suroviny, které výrobek obsahuje. Často se pak různé výrobky tváří neuvěřitelně zdravě, ale ve skutečnosti to taková hitparáda nemusí být.

Rozhodla jsem se dnes proto srovnat pár instantních ovesných kaší, které se dají koupit v supermarketu, s ovesnou kaší, kterou si uvaříte ráno a s domácí instantní kaší (recept na konci článku).

Je jedení instantních ovesných kaší dobré nebo špatné?
Hned na začátek chci zmínit tohle, ačkoliv je do nich přidáván cukr, který by tam nemusel být, tak to nutně neznamená úplně špatnou volbu snídaně
Obecně mám k těmto kaším v pytlíku pár výhrad, jak jsem již zmínila je v nich přidaný cukr, který je většinou na prvních místech ve složení (suroviny jsou ve složení uváděny v pořadí podle podílu ingrediencí, tzn. čím dříve je surovina uvedena, tím více ji tam je). Navíc jsou to relativně malé porce a určitě bych k nim přidala alespoň kus ovoce. A v neposlední řadě nejsou zrovna laciné, když si vezmete, za kolik jste schopni si ji připravit doma.
Rozhodně je to ale dobrá volba, pokud jste doteď byli zvyklí:
  • nesnídat
  • snídat 2 koblihy
  • "snídat" kafe (a cigaretu)
  • snídat výrobky plné přidaného cukru (např. ty koblihy, donuty, pečivo z listového těsta, věnečky aj.), nasycených tuků (párky s nízkým obsahem masa s rohlíkem a máslem, opět pečivo z listového těsta aj.)
  • nebo nemáte jinou možnost, než si ohřát vodu a zalít si tuhle kaši

Samozřejmě to, že si občas dáte k snídani například koblihu, není nebezpečné a pravděpodobně na místě neumřete, ale nemělo by to být pravidlem. Taky to můžete vylepšit tím, že přidáte kus ovoce a trošku bílého jogurtu. U uzenin si budete vybírat ty s vysokým obsahem masa (zkuste vybírat alespoň ty s obsahem masa nad 75%) a nízkým obsahem soli, přiložíte k nim celozrnné pečivo a zeleninu.


Když pečete, použijte celozrnnou mouku (za mě mají nejlepší pečicí vlastnosti: ječná, ovesná, špaldová, žitná), máslo vyměňte za řepkový olej (musíte ho dát trochu méně), zkuste použít méně cukru (popřípadě si pořiďte čekankový sirup - obsahuje až 71% vlákniny a jen 5% cukru).

Takže pokud jste zvyklí je snídat, tak je hned nevyhazujte. Určitě je to krok kupředu! :) A úplně na konci článku najdete recept na domácí instantní kaši.

A teď už k samotnému srovnání:
Porovnala jsem vždy několik kaší podobného typu, tzn. například čokoládové kaše, a vypočítala jejich průměrné složení. Pak jsem ji vždy porovnala s domácí verzí a snažila jsem se to počítat zhruba na stejnou porci, což je za mně nedostačující porce na snídani, já sama bych si kaši dělala z větší porce vloček, přidala do ní ovoce a ořechy. 

Je důležité se koukat i na složení, protože podle výživových hodnot často neodhadneme, zda je cukr přidaný nebo je tam v přirozené formě. Ano, nadměrné množství cukru, ať už v přirozené nebo přidané podobě není dobré, ale většina lidí není schopna přijímat tak velké množství cukru z přirozených potravin (navíc v něm jsou i další látky tělu prospěšné), jako například ze sladkého pečiva nebo bonbónů. A takto je důležité sledovat všechny složky a racionálně o nich popřemýšlet. Neříkám, že musíte začít číst složení všech produktů, které kupujete, ale podívat se vždy na pár prvních míst ve složení je rozhodně dobré.


Čokoládové kaše
Průměrně instantní čokoládové kaše ze supermarketů obsahovaly na jednu porci:
Energie: 260 kcal (1 093 kJ)
tuky: 5,8 g, z toho nasycených 1g
sacharidy: 43,3 g, z toho cukry 17,3 g
bílkoviny: 6,8 g
vláknina: 5,5 g
Co se složení týče: 
ovesných vloček obsahovaly průměrně 48 %
přidaný cukr byl se objevoval ve formě fruktózy nebo třtinového cukru, buď na 2. nebo 3. místě, ale je důležité si uvědomit, že i čokoláda, která je v kaších obsahuje cukr (na 1. místě)


Domácí ovesná kaše na podobně velkou porci:
40 g jemně mletých ovesných vloček, 100 ml polotučného mléka (+ 100 ml vody), 10 g 75% čokolády
Energie: 247 kcal (1 037 kJ)
tuky: 9 g, z toho nasycené: 4 g
sacharidy: 29 g, z toho cukry: 7,95 g
bílkoviny: 10 g
vláknina: 7 g

Ovesné kaše s ovocem
Instantní kaše ze supermarketů:
Energie: 248 kcal (1 042 kJ)
tuky: 4,5 g, z toho nasycené: 1 g
sacharidy: 40,5 g, z toho cukry: 12,5 g
bílkoviny: 7,5 g
vláknina: 5,7 g
ovesných vloček v průměru obsahovaly 56,5 %
přidaný cukr se objevoval ve formě sacharózy (běžný řepný cukr), fruktózy a třtinového cukru na 2. a 4. místě


Domácí ovesná kaše s ovocem - obdobně velká porce:
40 g jemně mletých ovesných vloček, 100 ml polotučného mléka (+ 100 ml vody), 20 g borůvek
Energie: 200 kcal (840 kJ)
tuky: 4 g, z toho nasycených: 1,39 g
sacharidy: 28 g, z toho cukry: 6,4 g
bílkoviny: 9 g
vláknina: 8 g

Naturální kaše
Instantní ze supermarketu:
Energie: 252 kcal (1 058 kJ)
tuky: 5 g, z toho nasycených: 2 g
sacharidy: 40 g, z toho cukry: 14 g
bílkoviny: 8 g
vláknina: 5 g
ovesné vločky průměrně 70 %
přidaný cukr ve formě sacharózy na 2. místě


Domácí naturální kaše (tzn. základ kaše) - obdobně velká porce:
40 g jemně mletých ovesných vloček, 100 ml polotučného mléka (+100 ml vody)
Energie: 188 kcal (789 kJ)
tuky: 4 g, z toho nasycené: 1,39 g
sacharidy: 25 g, z toho cukry: 5,1 g
bílkoviny: 9 g
vláknina: 7 g

Domácí instantní kaše - 1 porce (už větší porce než ty pytlíkové)
50 g ovesných jemně mletých vloček
10 g sušeného polotučného mléka
10 g lyofilizovaných malin
10 g kešu ořechů
5 g chia semínek

Vše jednoduše smíchejte. Na přípravu pak stačí zalít horkou vodou (cca 100-150 ml), raději ji přilévejte postupně, aby vám nevznikla polívka. :D
Ještě bych určitě přidala kus čerstvého ovoce, takto je to pořád menší snídaně.

Energie: 323 kcal (1 356 kJ)
tuky: 11 g, z toho nasycené: 3 g
sacharidy: 37 g, z toho cukry: 8,6 g
bílkoviny: 13 g
vláknina: 13 g

Na tomto obrázku můžete vidět srovnání domácí a kupované instantní kaše, kdy podíl suchých ingrediencí tvoří 85 g, plus je k nim započítán 1 banán.

Závěr:
Z porovnání můžete vidět, že v kaších není až tak markantní rozdíl, co se výživových hodnot týče, ale je důležité si uvědomit, že právě domácí kaše v sobě nemají přidaný cukr (pokud ho do nich teda nepřidáte :D) a obsahují více vlákniny. 

Díky tomu, že neobsahují přidaný cukr, mají nižší obsah sacharidů a tím pádem i energie. Navíc se zredukovalo množství jednoduchých cukrů, nikoli těch složených, které obsahují pro nás užitečné látky - vitaminy skupiny B, vitamin E, minerální látky, stopové prvky a tu vlákninu. 

S naplněním denního doporučeného množství, 25-30 g, vlákniny mají Češi obecně problém. Vláknina má pozitivní vliv na náš organismus:

  • zpomaluje vyprazdňování žaludku (nemáme hned hlad)
  • zrychluje průchod tráveniny střevy (nemáme zácpu)
  • je důležitá pro naše střevní bakterie (mikrobiom - vliv na imunitní systém, správné vyprazdňování, dokonce i náladu a další)
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • brání rychlému vzestupu glykémie = hladiny krevního cukru (takže nemáme chuť na sladké)
  • je prevencí kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva, v kterém máme celosvětové prvenství)
Takže právě těch 2-6,5 g navíc se rozhodně hodí.

Snídat instantní kaše z pytlíku můžeme považovat za celkem vhodnou snídani, ale udělat si vlastní doma je vhodnější volba z hlediska obsahu přidaného cukru, vlákniny a financí. Navíc si ji uděláte přesně podle vašich představ.
A. ♥

7 komentářů

  1. Supr článek :) Já teda instantní kaše nejím skoro vůbec a ani mi nechutnají, naopak ty domácí si dělám docela často :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok, veľmi ma zaujal! Ja som sa dosť naučila raňajkovať práve kaše, pretože po nich nie som tak rýchlo znova hladná, čo je najmä počas školského roka na nezaplatenie. Robievam si doma klasickú ovsenú, pšenovú alebo ryžovú, no keďže som počas školy ráno nemala veľa času, zvykla som si robiť instantné nomina kaše. Ovsené instantné kaše nemám veľmi rada, sú pre mňa príliš sladké a je pravda, že je to taká mini porcia. Kupujem si ich v nevyhnutných prípadoch, ako keď idem napríklad niekam na chatu a predstavujú pre mňa asi najjednoduchšiu formu raňajok. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, takhle to má podle mě největší smysl. Určitě je lepší si kupovat ovesné vločky nebo tyhle jednodruhové instantní, které jsou vlastně ještě na dodělání. A občas si tyhle klidně dát, je to totiž velmi jednoduché a rozhodně lepší než nesnídat nic. :)

      Vymazat
  3. Super článek, obdiv za to, jakou sis s tím dala práci :) Kupovanou kaši jsem měla párkrát, ale vždycky mi přišla strašně přeslazená. Zalíbilo se mi kupovat takové ty vločky typu jáhlové, pohankové atd. Nicméně i to mi ve výsledku přišlo docela drahé. Takže většinou si ovesné vločky zaliju večer předem a ráno už je to rychlovka za pár korun :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, ano, tyhle "overnight" kaše jsou taky skvělý. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek mě kupované instantní kaše nechutnají ale ty domácí jsou super :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkně vysvětlený článek :) více takových! Nechápu, jak to že jsem na tvůj blog narazila až dneska :-D já si instantní kaše nekupuji vůbec a raději si několik let dělám domácí, mňam :))

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová