U náš na škole je to občas stresující, hodně stresující. Většina spolužáků vypadá jako děsný frajeři co vědí všechno, nikdy nic nezapomenou a jsou prostě lepší než vy. A víte co? Takový pocity maj občas/často všichni tihle frajeři a třeba zrovna vás maj právě za takovýho frajera s permanentním úsměvem a nadhledem. Jo, lékařská fakulta fakt není med a lidi mimo si to většinou nedokážou představit a mají spíš pocit, že přeháníte, zveličujete a vlastně se tím nadřazujete nad ostatní, protože máte tu nejtěžší školu na světe. V pohodě, to je jejich (možná i právě váš) názor. Pravda zůstává to, že minimálně my to tak vnímáme a všichni studenti na jakýkoliv škole mají právo se tak cítit. Nevím jak je tomu jinak, ale u nás na škole se o těchto našich pocitech mluví dost málo, protože odhalit naše pocity je jakousi ukázkou slabosti, že jo? Ale houbeles! Svěřit se a vědět, že v tom nejste sám, je někdy úplně to nejvíc co vám může pomoct od úzkostí. 

Takže bod číslo jedna je psychohygiena
Miluju to slovo! Vystihuje totiž naprosto dokonale - očisti mysl a duši od ošklivostí. Základem je udělat si chvilku času sám na sebe. Pro mě to znamená si každý večer napsat 3 věci, které se mi ten den povedly nebo z nich mám radost. Každé ráno si po probuzení zacvičím yogu, někdy 20 minut, ale někdy třeba jen 5, podle času. Ale je to super, krásně se protáhnete, ještě na nic nemyslíte a hezky se probudíte. 
Abych byla přes den výkonná, potřebuju plán!
Takže to-do list je jasnej. Nejčastěji si ho píšu už večer před spaním, popřípadě dopisuju úkoly během dne. Na učení nebo pracování do školy mám i svůj režim. nedokážu se učit několik hodin v kuse, takže ráno před školou věnuju 1 hodin učení, přes den (o pauzách mezi přednáškami, cestou tramvají, než vystojím frontu) se taky snažím taky tak 1 hodinu učit, někdy jde víc, někdy míň, dost záleží jakej je rozvrh. A po příchodu ze školy si dávám chvilku pauzu (IG, YT, jídlo), vytyčím si čas do kdy a pak sedám a pokračuju v krasojízdě, po maximálně 2 hodinách si jdu zacvičit/běhat/na koně. Po návratu si ještě minimálně na hodinku sednu a jedu. Kolem 8-9 už mi přestává fungovat mozek, takže zaklapnu učení, udělám to-do list, napíšu si 3 thankful momenty a jdu odpočívat s večeří, vanou a podobnejma srandičkama a spát. Když je zkouškové, tak to teda na tom zadku sedím mnohem víc, ale pauzy dělám i tak, tohle je prostě příklad v průběhu semestru.
Poslední dobou na práci používám aplikaci FlowTimer, který odměří 25 minut, kdy pracujete, pak pípne a máte 5 minut pauzu (záchod, protáhnout, přinést pití) a po pauze nastává dalších 25 minut práce a zas a znova. 

Hlavně nezapomínat na pohyb a zdravé jídlo.
Především o zkouškovém dostává mozek děsně na zadek, takže tělo musí být v co nejlepší kondici, aby i mozek mohl fungovat co nejlíp. Takže cvičte, jezte, pijte a starejte se o své tělo s rozumem (nebo aspoň zbytky rozumu).
A jak to máte se školou vy? Budu ráda, když mi to napíšete do komentářů.
A. ♥

9 komentářů

  1. Tyhle tipy vypadají hrozně jednoduše, ale jsou tak moc důležitý a myslim, že je celkem umění je umět dlouhodobě dodržovat a fakt se z té školy nepo...Takže klobouk dolů :)
    Jinak s vysvětlováním jak jsem to měla se školou to mám taky těžký :D Přesně jak píšeš, ono si to většina lidí ani nedokáže představit a když jim povím, že máme veškerou (jakože i přednášky, prostě všecko) výuku povinnou...tak se mě zeptají a kam teda nemusím chodit :D A rozvrh od pondělí do pátku? Výuka celý den od rána do večera s téměř žádnou pauzou? To jsi jako na vysoký? A ty nemáš brigádu? Cože, ty máš zkouškový až do února/července?... Jo, to jsou holt otázky co jsme já a moje spolužačky slýchávaly od našich kamarádů i rodiny dost často. Nevím jak moc je to v Praze podobný, ale tohle je naše smutná situace v Brně :D

    www.healthmatters.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Praze je to asi dost podobné jako u vás v Brně. Otázka ohledně brigády je klasika, pokud možno poznámka, že to víš, každýho si maminka nemůže dovolit živit. :D Už se tomu jen směju, ale dřív mi to bylo nepříjemný. Ale stojí to za to, protože to chci dělat dobře a baví mě to. :) No držím nám oboum palce Kačí! ♥ :)

      Vymazat
  2. Děkuju moc za tipy a celkově tě obdivuju, já bych lékařskou fakultu nedala, jsem na to moc velkej flákač :D
    P.S. už jsem ti to psala, moc se mi líbila tvoje výzva, kdybys třeba plánovala udělat ještě nějakou podobnou např. Vánoční, tak by to bylo super a určitě bych se nejen já zapojila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to mě moc těší, že tě to bavilo! ♥ Zkusím něco vymyslet. :):)

      Vymazat
  3. naozaj super článok, takéto si človek potrebuje z času na čas prečítať ;) držím palce so školou! a psychohygiena je moja obľúbená :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. To jsou fakt super tipy - já teda na vysoké ještě nejsem, ale tenhle rok mě čeká zatím to nejtěžší učení, co jsem doposud zažila - přijímačky a maturita. Takže si tvoje rady určitě vezmu k srdci. To-do listy miluju a v podstatě jima i žiju. Já se teď momentálně učím jen nárazově do školy, ale brzo se začnu učit už i na ty přijímačky a to si pak asi vytvořím podobný plán, jaký máš ty! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  5. Teda já mám teď rok “pauzu”, dala jsem se na pomaturitní studium angličtiny a úplně nezávidím všem kolem ten stres, učení a zase stres. Snad už jsem rozhodnutá, že na vejšku za rok ani nepůjdu. Nesnáším ten stres ze zkoušek, a nechci ležet celý den v učení. No jestli si to rozmyslím a vejšku přece jen zkusím, rozhodně vyzkouším tvoje rady, protože nemám tušení, jak bych to jinak mohla zvládnout... ��

    OdpovědětVymazat
  6. Super článok! :) Jáááj to večné študovanie...:/ Ja tiež s tým stále bojujem. Ja si už len hovorím, že to treba celé vydržať. :D
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová