fotka od Jakuba Linharta 
Poslední dobou mi chodí hodně zpráv o hubnutí. Ať už se otázky týkají toho jestli držím nějakou dietu nebo jakou dietu bych doporučila vám, abyste zhubli.
Další často kladené otázky jsou ohledně různých jídel, jestli jsou zdravé nebo ne. Nerada rozděluji jídla na ty zdravá a ta nezdravá. Důležitý je vždy celkový kontext, tedy vaše celková strava (nejen v rámci jednoho dne, ale váš dlouhodobě držený jídelníček) a váš životní styl (pohyb, stres). Nic není černobílé.
Navíc mám pocit, že se lidé spíše ptají zda po jídle nepřiberou, než že by je opravdu zajímalo jejich zdraví.
Takže ne, já žádnou dietu nedržím (btw: dieta vlastně znamená stravování). Jím intuitivně (nemám to slovo úplně ráda), tak abych měla v jídle zastoupeny veškeré makro i mikroživiny, řídím se pocitem hladu i chutí. Klidně si dám dort nebo pizzu, protože celkově jím zdravé a kvalitní potraviny a hodně se hýbu. Všechno je prostě o rovnováze. A všechny tyto varianty se dají vytvořit i ve zdravější verzi. :)

Pokud chcete zhubnout musíte pro své tělo vytvořit kalorický deficit. Jednoduše: musíte denně spálit více energie, než které přijmete. To se dá udělat dvěma způsoby; sportem nebo úpravou jídelníčku. Takže pokud se nechcete omezovat v jídle, prostě se musíte začít hýbat natolik, abyste zvýšili svůj energetický výdej. A pokud je pro vás naopak nemyslitelné se hýbat, tak musíte snížit svůj denní kalorický příjem (ne pod BMR* viz info dole v článku) pomocí úpravy jídelníčku. To jsou ovšem dva krajní případy. Jako ideální považuji kombinaci obou. Tedy zamyslet se nad tím co jíte, kdy jíte, kolik a k tomu přidat pohybovou aktivitu. 

Z několika důvodů. Pokud budete hubnout pouze úpravou stravy, tak sice zhubnete, ale svaly vám nenarostou. Takže vaše postava asi stejně nebude vypadat, tak jak si představujete a na zdravotní stránku to sice efekt mít bude, ale pořád to nebude to pravé ořechové. Kdybychom jenom cvičili a nejedli kvalitní potraviny ve správném složení, tak by naše tělo nebylo tak výkonné, výsledky by se dostavovaly za dlouhou dobu a rozhodně by nebyly takové, jako při kombinaci obojího. Nehledě na to, že jak zdravé stravování, tak pohyb má velký pozitivní vliv na naši psychiku a to se odrazí i na tom jak vypadáme. 

Takže se vyprdněte na extrémní diety nebo extrémní cvičení. Začněte pomalu a nenásilně upravovat své stravovací zvyklosti a postupně přidávat pohyb (třeba chůzi). A uvidíte, že když budete pomalu přidávat, nové a zdravé návyky budou velmi brzy součástí vašeho života a už se jich jen tak nezbavíte. Chápu, že hlavním motivací je asi zhubnout, ale uvidíte, že až se díky stravě a pohybu začnete cítit lépe, na prvním místě pro vás bude ZDRAVÍ, a tak to má taky být! :)

A na závěr pár tipů jak tedy konečně zhubnout:
1. Se změnami začněte pomalu a postupně přidávejte. Pomalu měňte své stravovací zvyky, přidávejte pohyb. Jen tak se vám to do života vštípí. Jen žádné drastické změny. Třeba si k obědu dejte místo knedlíků brambory a přidejte víc zeleniny, další týden udělejte další změnu.
Jídlo zbytečně neanalyzujte. Nad jídlem přemýšlejte, ale není potřeba si zapisovat do tabulek a hlídat si přesný příjem sacharidů, tuků a bílkovin. Vážně není! :)
2.Jezte pestře v několika denních dávkách. Je jedno jestli budete jíst 3x, 4x, 5x nebo 6x denně. Zjistěte si jak vám vyhovuje jíst, to že vaše kolegyně jí 5x denně neznamená, že vy musíte taky. Je to o vašich preferencích a možnostech.
3. Snídejte! Zas a znova, prostě snídejte. Opět pestře, takže třeba ovesnou kaši s ovocem a ořechy, nebo bílý jogurt s domácí granolou a ovocem, míchaná vajíčka s celozrnným chlebem a zeleninou. 
4. Věnujte se každý den sportovní aktivitě. Nemusíte nutně jít běhat nebo hodinu posilovat, stačí 20 minut yogy, cestou domů se jít projít.
5. Najděte si to co vám vyhovuje. Najděte si sport, který vás baví, jinak ho dělat stejně nebudete. Stejně tak se stravou, pokud vám nechutná třeba kapusta, tak se ji zbytečně nemučte. Jídlo si vybírejte podle vašich chuťových preferencí. :) 
6. Nenazývejte to dietou, je to váš nový životní styl. Ano, je nový, ale za to už tu bude na pořád, když na vše půjdete pomalu, tak zůstane.

*BMR - basal metabolic rate, tedy bazální metabolismus je minimum, které byste měli denně sníst, pokud byste pouze leželi v posteli a nehýbali se. Je to taková energetická potřeba, kterou tělo potřebuje pro udržení životně důležitých funkcí. 
Můžete si ho vypočítat (zadejte si do googlu), ale upozorňuji, že výpočet je pouze orientační. Hodně záleží na vašem dosavadním stravování, tělesné kompozici atd. 

Díky za přečtení.
A. ♥

2 komentáře

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová