Pokud chodíte na sociální sítě, tak vám jistě neušly hashtagy, články a mota hlásající: lowcarb, sugarfree, nízkosacharidová dieta, keto dieta atd. A pokud nechodíte na sociální sítě, stačí zajít do běžného obchodu. O tom co jsou to sacharidy, jaký mají úkol v našem těle a kolik jich máme přijímat najdete v článku tady. Dnes bych se ráda trochu rozpovídala o jednoduchých cukrech, tedy těch, které mají sladkou chuť a dalších sladidlech.

Právě v článku o sacharidech jsem zmiňovala, že příjem jednoduchých cukrů by se měl omezovat a naopak navýšit příjem komplexních sacharidů, ale ani jednoduché sacharidy zcela nevyloučit (to v praxi ani není možné). Jejich konzumaci byste měli upřednostňovat v podobě ovoce, kde je i vláknina, vitaminy a minerální látky. Vyhýbejte se naopak cukrovinkám a sladkostem, tedy těm jídlům, kde je cukr rafinovaný, ten s sebou jiné látky už nenese. 

Pokud chcete žít zdravě, tak to neznamená, že musíte žít bez cukru. Cukr je sice v naší společnosti hojně konzumován, ale to, že si dáte jednou do týdne kus dortu vám neuškodí, pokud jinak jíte zdravě a hýbete se! Nebo si dát každý den nějakou malou cookies (tzv. malá sladká), tak určitě neumřete, ani nepřiberete. Je důležitý ten příjem korigovat a mít ho pod kontrolou. 

Dobře i tak chcete vyřadit všechen cukr, tak ho příště nekoupíte a ten co máte doma rozdáte, koupíte  si cukr třtinový, různé sirupy nebo třeba med a žijete v představě, jak je to strašně zdravé a můžete je  jíst bez výčitek a jakékoliv stopky. Tak bych ráda dodala, že to je prašť jak uhoď. Jsou to jednoduché cukry, takže používat je můžete, ale používání omezovat. Dát si trochu datlového sirupu na palačinky není problém, ale dávat si ho po lžících rovnou do pusy už moc v pohodě není. Stejně tak slazení čaje/kafe místo cukru začít používat med. Je pravda, že mají výraznější chuť, a proto jich většina lidí nezkonzumuje tolik (nemusí být nutně pravda), i tak je potřeba si jejich množství hlídat. Nejsou totiž zdravější než cukr ze třtinové řepy.

Můj nutri tip:
Nedávno jsem objevila čekankový sirup (POZOR, ne sladidlo z čekanky), který obsahuje 71% vlákniny (inulinu) a jen 5% jednoduchých cukrů, což je úplně super a chuťově je také moc fajn. I tady stále platí, vše ho s mírou. :)

A sladidla. Sladidla jsou různých typů. Kalorická a nekalorická, různé sladivosti, různého složení a samozřejmě cen. Kdybych je tu měla jednotlivě rozebírat, tak by to byl dlouhý článek (pokud byste o něj měli zájem, tak mi napište do komentářů), takže obecně nebudu říkat zda jsou dobrá nebo špatná. Ale myslím si, že nahradit jimi běžný cukr není řešení, protože chuť na sladké nevymizí.

Posledních pár slov, které bych chtěla, abyste si z článku odnesli:
Proto bych vám doporučovala sladké postupně omezovat, až si na to zvyknete a bude vám chutnat černý čaj, černá káva, bílý jogurt nebo tvaroh (jako mě ;D). Věřte mi, že to není tak náročné jak se zdá a velmi brzy vám chuť neoslazených jídel bude připadat normální a naopak ucítíte "pravou" chuť jídla. I tak si občas můžete dopřát vaše oblíbené sladké, třeba zmrzlinu nebo javorový pletenec, na tom není nic špatného. Vždy záleží na celkovém složení jídelníčku (ne jedné složky jídla, ne jednoho jídla, dokonce ani jednoho dne, ale prostě komplexně celkového životním stylu).

Doufám, že vám stručný článek přinesl nějaký užitek a pomohl vám! :)
A. ♥

7 komentářů

  1. https://www.facebook.com/zdravazahradka/2. prosince 2017 v 18:55

    Díky za prima článek! A přikládám souhlas.
    Myslím,že pokud jde o propagaci třtinového cukru,jedná se hlavně o marketingový tah ze strany prodejců.Med má určitě plno dalších kladných účinků,ale co do množství sacharidů je to přesně jak říkáš prašť jak uhoď. Nedávno jsem četl,že za problémy s obezitou mohou více sacharidy,než tuky. Je to dost možné,nicméně si myslím že na tom,že si člověk osladí cafe se svět nezboří :).Taky bych rád uvedl jedno pozitivum cukru - je to skvělý konzervant a když děláš ovocné šťávy,nebo marmelády,je to skvělá varinta,aby člověk nemusel používat chemické konzervanty.Se sladidlama si myslím,že je to do jisté míry, jako s třtinovým cukrem - bílý cukr se stal zdravotně nepopulární - takže chytří prodejci toho okamžitě využili a o sladidlech ví rázem každej :) . Jaký máš názor na kokosový cukr? Za mě super varianta,ikdyž poměrně drahá a u nás zatím i dost neznámá.
    Ještě jednou díky za fajn informace,
    Vítek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Med je složen okolo 80% z jednoduchých cukrů (záleží samozřejmě na typu medu), většina zbytkového podílu je voda, minerálních látek má kolem 0,2%, takže to množství je opravdu zanedbatelné. Proto nemůžeme čekat, že by konzumace medu byla nějak zdravotně prospěšná. Ano, obsahuje peroxid vodíku, které působí antimikrobiálně, ale nedokážu si představit, kolik by se muselo sníst medu, aby to mělo nějaké zásadní účinky a s tím už je zase spojena vysoký příjem cukrů. Ale pokud je člověk nemocný, tak čaj s medem bych mu klidně dala. :)
      A kokosový cukr je podle mě naprosto skvělej marketingovej tah prodejců. Kokosovej cukr je zase asi ze 78% procent zase složen z jednoduchých cukrů a kolem 20% jsou minerální látky. Pokud má člověk hodně peněz a chce za něj utratit peníze, tak proč ne. O trošku lepší než klasický rafinovaný cukr to je, ale s ohledem na naše zdraví to velký význam nemá. Takže jak jsem psala v článku, důležité je jednoduché cukry omezovat celkově, nemusíme se jich vzdávat úplně a navždy, ale je důležité mít jeho příjem pod kontrolou a snažit se ho minimalizovat. :)

      Vymazat
  2. Ahoj, Andrejko,
    a jaký máš tedy ty názor na sugarfree?? :-)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se jedná pouze o sugarfree, tedy vyřazení jednoduchých cukrů, tak si myslím, že je to skvělé (mluvím o konzumaci čokoládiček, bonbónů a jiných podobných věcí, ovoce a další potraviny do toho opravdu nezahrnuji). Pokud to tedy člověku nečiní velké potíže dodržovat. Co se týče lowcarb diety, tak já nejsem její úplný zastánce - samozřejmě záleží co si lidé pod lowcarb dietou představují, pro někoho je to 30g sacharidů na den pro někoho 150g. Pokud je člověk schopen ji dodržovat celý život a zařazuje dostatek zeleniny a celkově jí pestře, tak proč ne (často vídám, že lidé na této dietě vyřadí ty "zlé" sacharidy, ale škvarky si dávaj klidně každý den). :) Ale často vidím, že lidé pomocí této diety hubnou a když s ní skončí, rychle se začnou dožírat a nejen že přiberou, většinou jde jejich hmotnost ještě výš než byla původní. Takže jako redukční dietu bych ji nedoporučovala, jako celoživotní dietu (dieta=strava) ano, tomu komu vyhovuje. Co mi vadí nejvíc je, že je dnes mnoho "odborníků", kteří tvrdí, že je to jediná možná cesta. NE! Každý jsem jiný, každý máme individuální potřeby. :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Myslela jsem jen čiště sugarfree.
      Palec hore! Naprosto se s tvým názorem ztotožňuji. :-)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová