Hezký čtvrtek všem! V dnešním článku se podíváme na pár mých tipů na to, jak se (úplně) nezbláznit o zkouškovém, Je to především z mých zkušeností, takže z lékařské fakulty, ale třeba to bude nápomocné i pro vás. Určitě mi dejte vědět, jestli vám to trošku pomohlo a jestli teď máte zkouškové nebo už vám skončilo. Nám začíná v pondělí, to už mají na ostatních školách většinou hotovo. :D #nenadělášnic Já naštěstí jedu docela dost na předtermíny, takže bych 27.1. měla mít poslední zkoušku. Doufám, doufám! Můžeme si navzájem držet palce.

Nic nenechávej na poslední chvíli a vše naplánuj.
Už v průběhu semestru čtu některé (nejlíp všechny) kapitoly, nezdá se to, ale když už něco čtete podruhé je to mnohem lepší.  Při prvním čtení si většinou přijdu jako nejhloupější, nejnechápavější a nejnatvrdlejším člověkem na planetě (ne-li bytostí v celém vesmíru, i v těch paralelních). Po cestě ze školy si většinou čtu to co jsem si ten den zapsala na přednášce, to taky hodně pomáhá. V jeden de to vlastně vidíte dvakrát a něco málo v hlavě zůstane, ač se to nezdá.
Pak si udělejte plán. Ve chvíli kdy se hlásíte přihlašujete na zkoušku si řekněte kolik času máte, kdy musíte začít, kolik toho musíte udělat denně a nechte si několik dní na opakování všeho. 
Když máte dlouhodobý plán, udělejte si i každodenní. Řekněte si v kolik chcete vstát, kolik času si dáte na snídani a lelkování po internetu/sociálních sítích a a v kolik chcete začít (nejlépe, aby to bylo každý den stejný). Učte se do oběda - to pro mě znamená přesně do 12 hodin, dýl ani ťuk. Pak si tak hodinu oddychnu a jdu do toho zas. A dělám si samozřejmě i mini pauzičky. ;)
Oproti tomu kolik učebnic, sešitů, výkresu atd. bylo na anatomii je toto slabounký odvar - a jak na anatomii zjistíte tady.
Začni a vydrž.
To nejtěžší, sednout si k tomu, začít s tím. Já si napíšu večer to-do list, kde mám přesně napsáno, kolik otázek/kapitol/stránek se ten den mám naučit. Čím dřív k tomu sednu, tím dřív je to hotovo - takže odškrtnuto. Není lepšího pocitu, než když odškrtáváte položky na to-do listu...aaah blaho pro duši.
Najdi si systém.
Hodně zásadní a často problematické najít si to, co vyhovuje zrovna tobě. Já zahajuju první čtení z výpisků, do toho pokukuju do učebnice (prezentace), jestli tam mám zhruba všechno. Když ne, tak mám sešit jen pro opakování a učím se hlavně z učebnic. To je někdy hrozně demotivující, protože je toho mraky a mraky a mraky a všechno je to složitý a těžký. Pak si dělám z každé otázky takový malý vejcuc na A4, kterou rozdělím na 6 políček a píšu jen ty nejdůležitější body o co bych se opřela u zkoušky. Občas pak píšu mikrometrovým písmem. A poslední tip, který u mě funguje. Vše opakovat a opakovat a ještě jednou opakovat, nejlépe nahlas, můžete si povídat třeba s balzámem na rty, uvidíte, že vás vyslechne a ani u toho nebude dělat ksichty jako zbytek lidí, který byste s tím otravovali.
Jooo miluju Gilmorky a Rory Gilmore se stala mým vzorem už někdy ve třetí třídě základní školy. ♥
Nebuď v tom sám.
Buďte v kontaktu se spolužákem, který je na tom stejně. Probírejte, jak je to všechno naprd a že jsou ty zkoušející asi blázni, když si myslí, že se to všechno naučíte. Občas taky reálně proberte to co se učíte a něco si třeba vysvětlete, ale není nutný to tak přehánět. Hlavně si stěžujte! :D A občas si postěžujte i jinde, třeba na instagramu (@andreamokrejsova) nebo třeba snapchatu (andymokrejsova)...prostě s tím otravujte co nejvíc lidí #typicalme.
A občas uvidíme ty věci, o kterých se učíte i na vlastní oči! To se nám všem rozzáří očiska.
Pořiď si velkej hrnek.
To je základ, jak jinak chceš vydržet sedět 4 hodiny zabalenej v dece bez 3/4 litru čaje hned u ruky? Takže hrnek a zásoba čaje je nutnost.

Všem vám držím palce a přeju hodně štěstí, snad to zase nějak zvládneme! 

14 komentářů

  1. Vy máte farmakologii na nutričce? :-O Martínková se moc dobře nečte, aspoň my s ní měli problém, jelikož farmačku pro záchranáře tam moc rozepsanou nemá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme mnoho předmětů, jako na všeobecném lékařství. Martínková pro nás byla dobrá, protože mi se nezabíráme jen nutricí, ale projeli jsme všechny kapitoly. ;) Je tam dost informací a je to komplexní učebnice, ale chápu, že jestli jste měli jen pro záchranáře, tak to je potřeba nějaká učebnice, která se na to zaměřuje, tahle je prostě o všem. ;)

      Vymazat
  2. Vždycky jsem si přála na medicínu, nicméně bohužel osud tomu chtěl jinak. Držím palce, abys celou školu ve zdraví dala. :)
    www.andie-chambers.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To mě mrzí, ale věřím, že i v jiném odvětví budeš skvělá! Držím palce! :)

      Vymazat
  3. Super článek, do budoucna ti moc držím palce ve studiu :) obdivuji lidi, kteří studují medicínu.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejvíc se mi líbí bod otravovat co nejvíc lidí a fňukat :D Já vždycky děsně panikařím a fakt se začínám učit asi dřív jak ostatní a hlavně v tom sedím hodně hodin denně. A bohužel mě napadá často tu paniku ventilovat dál a všichni naprosto klidní a vyrovnaní spolužáci ze mě mají akorát srandu, protože nechápou, že já jsem skutečně vystresovaná a opravdu si často myslím, že to nedám. A to jim dává ještě víc důvodů k rýpání, když to nakonec zvládnu :D Držím na zkoušky palce, mě už čeká jen jedna a to 2.2., protože zkrátka nebyly termíny. Tenhle víkend ještě chci věnovat bakalářce, ale od začátku týdne už se začnu radši učit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak to jsme na tom dost podobně. :D Držím palce k poslední zkoušce a s psaním bakalářky! :))

      Vymazat
  5. to sú super tipy :) aj keď mám už po skúškovom tak súhlasím, že je lepšie keď si to všetko človek nenechá na poslednú chvíľu ... nie je šanca aby si človek nacpal naraz toľko vedomostí :D teda aspoň ja nie som ten typ, čo si prečíta niečo a vie to :D ... a najhoršie je ako píšeš vôbec začať s tým :) držím palce na skúškach :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Přesně začít je to nejhorší, ale čím víc se to odkládá tím horší to je. :D

      Vymazat
  6. Ja si teda nemůžu psát s nějakým jiným člověkem.. odnaučila mě to jedna moje kamarádka, která kdykoli zjistila, že jsem o něco před ní, tak začala neskutečně stresovat a honem honem, aby mě předehnala :D a když se zrovna nestíhala učit, tak mi psala, at se taky neučím, at není moc pozadu atd atd.. no bylo to hrozné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to chápu. To by mě asi taky stresovalo, my se spíš podporujeme a vysvětlujeme si, když jedna něco úplně nepochopí, ale takhle spolu "nesoutěžíme". To bychom nevydržely. :DD

      Vymazat
  7. Povídat si s balzámem na rty - to mě rozesmálo úplně nejvíc :)) já si většinou povídám se sebou v zrcadle a to je taky super :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo? Mně vadí se u toho koukat na sebe. :D Občas se tvářím fakt děsně. :D

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová