Hezké pondělí přeju všem! Články o tom jak být produktivní najdete asi všude. Jenže já sama je ráda (v rámci prokrastinace většinou) čtu, tak jsem si říkala, že i já mám pro vás 13 tipů, o které se s vámi chci podělit a třeba někomu i pomůžou. A jestli máte nějaké svoje, tak budu ráda, když mi je napíšete a já se budu moci inspirovat. :)

1.Plánuj
Každou neděli si vezmu diář a podívám se na vše co mě následující týden čeká. Podle toho si v hlavě předběžně naplánuji celý týden - kdy bude čas na sport, přátele, kdy je nutné plnit školní povinnosti. No a pak už si dělám to do listy na jednotlivé dny, ty si připravím buď večer den předem nebo ráno ten den. Na vše se poté podívám a řeknu si co bych chtěla kdy splnit, co dopoledne, odpoledne, do schůzky...

2. Piš všechno
Do to do listů si zapisujte všechno. Ne jen ty nepříjemné povinnosti, ale i příjemné věci, jako třeba sraz s kamarádkou, kino, večeři s přítelem. Je strašně fajn vidět i ty oddychové záležitosti v to do listu, než jen seznam povinností a navíc se máte na co těšit. 
3. Spi a vstávej
Spánek je neuvěřitelně důležitý, spousta lidí chodí spát klidně po půlnoci s tím, že by jinak za dne nic nestihli. Raději si přivstaňte, spát se má prostě v noci a hotovo. Je to důležité kvůli hormonům. Víte, že pouze v noci se nám vyplavuje například melatonin, který je důležitý pro náš imunitní systém a pokud pravidelně nespíme v noci hrozí nám až o 30% vyšší riziko nádorových onemocnění. 
Takže choďte spát před půlnocí a vstávejte brzo! 

4. Dělej si přestávky
Já si dělám pauzu většinou po hodině. Vždy pracuju na nějakém úkolu a po nějaké době si dám krátkou pauzičku, dojdu si uvařit čaj, podrbat králíčka, mrknu na sociální sítě a vracím se zase k práci.

5. Používej lepíky
Lepíky jsou moji asi největší pomocníci. Používám je na všechno. Na to do listy, na zapamatování si něčeho v učení, jako záložky, na poznámky, připomínky. 
Mám je nalepené různě po stole, počítači, sešitech, diáři. 
No u mě je to už možná zlozvyk, ale hodně pomáhají! :D
"Dosis sola facit venenum." = Jen dávka činí látku jedem. S touto větou jsem sice něměla problém na zapamatování, ale myslím, že to platí na vše. I práce a škola je fajn a dá se zvládat v pohodě, pokud ji umíte "dávkovat".
6. Cvič, běhej, medituj, miluj
Prostě se každý den musím aspoň chvilku hýbat, sice necvičím každý den, ale alespoň jdu na procházku nebo se protáhnu. To zabere klidně jen 5 minut, pokud nemáte čas, a výsledky jsou neuvěřitelné. Tělo změní polohu, probudí se i nepoužívané svaly, pořádně se nadýchnete... Prostě budete zase víc svěží!

7. Dělej věci postupně 
Hodně lidí se většinou snaží splnit úkoly co nejdříve a nejrychleji, atak dělá mnoho najednou. Výsledek je naprostá panika, vyčerpání, špatně odbytá práce a většinou to stejně zabere stejně času, jako bychom to dělali postupně. Takže na všechno si dejte čas a řešte úkoly jednotlivě.

8. Vyvětrej si/e
Vážně, čerství vzduch tě nakopne jako blázen. Určitě to znáte, když je někde přetopeno, vydýcháno, jak se nám chce spát. Jenže, když jsem v takovém prostředí celý den, tak si toho už ani nevšimneme. Proto si aspoň jednou denně vyvětrám nebo se jdu rovnou projít. Nebo třeba jen vyklepu koberec na balkóně. Navíc teď, když je chladno, zima vás hned probere. 
9. Jez
To taky dělám hodně ráda. :D Ale! Čím více máte povinností (a třeba jste i ve stresu), o to víc byste se měli snažit jíst zdravě. Já to mám teda dost konstantně, pořád jím zdravě a když si dám něco nezdravého je to výjimečné a i tak to zapadá do (podle mě) vyváženého jídelníčku - neomezovat se.
Ale věřte, že ovoce a zelenina vám pomůžou víc než brambůrky a dortík. 
Mám to na sobě vyzkoušeno!

10. Nejdřív to důležité
Když už mám napsaný to do list a rozmýšlím co kdy budu dělat, je důležité si ještě uvědomit co je důležité a co méně a co prostě nepočká. U toho začínám, protože už to většinou nemůžu odložit a ani nechci. 

11. Koncentruj se
Důležité je se koncentrovat. Já si proto dávám telefon někam pryč od stolu kde pracuju, vypnu zvuky a jdu ho zkontrolovat až ve chvíli, kdy mám pauzu. A ještě se mi nestalo, že by mi něco uteklo. :D

12. Ukliď si
Jakmile nemám uklizenou pracovní plochu, je to průšvih! Pro mě znamená bordel na stole bordel v hlavě. Takže srovnané věci, utřený prach, hrnek s čajem a mlékem na místě a můžu pracovat. 

13. Buď pyšná/ý
Trochu přehnané, ale myslím to tak, abyste se uměli pochválit. Říct si "Jo, dnes jsem byla produktivní a zvládla tohle všechno." 
Ne vždy vás pochválí někdo jiný a proto to musíte umět vy.

Tak jak se vám článek líbil? Co vaše tipy? :)
Budu se těšit na vaše komentáře!

11 komentářů

  1. Moc hezké tipy a věřím, že i funkční :) Já moc nabitý program nemám, v podstatě mám docela pohodu, pokud vyloženě nehoří učení, ale to trvá naštěstí jen malou část roku. Musím se ale přiznat, že v takových stresových dnech se mi ani nechce vstát z postele a nejradši bych spala co nejdéle, abych se nemusela učit nebo na to myslet :D Moc se neumím učit efektivně ve stylu dělat si pauzy nebo jít ven. Musím se to ale naučit, v následujících 14 dnech k tomu budu mít ideální příležitost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že ti tipy pomohou a tvé učení půjde rychle a dobře od ruky. :) Nejlepší je to rovnou vyzkoušet, k čemuž teda máš brzkou příležitost. :D Držím palce!

      Vymazat
  2. naozaj veľmi pekné tipy :) ja sa snažím byť vždy takáto organizovaná, no niekedy asi až príliš :) potom mám zapísané všetko v 3 diároch, na 3 miestach a len mám z toho zbytočný stres :D
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to taky občas mám. :D A stresuji se, naštěstí se to moc nestává nebo se to snažím eliminovat. K práci si uvařím čaj na uklidnění a jdu do toho po hlavě. :)

      Vymazat
  3. Super tipy, ja sa snažím fungovať podobne, no nie vždy sa zadarí... Prokrastinácia je jednoducho silnejšia ako ja :D

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to tak, občas to očumování a prokrastinování nejde odložit na později. :DD

      Vymazat
  4. Mně se článek líbil strašně moc! :) Sice většinu typů tak nějak znám, ale je fajn si je zopakovat, navíc je už věc jiná, jestli je i dodržuju... určitě bych se měla mezi učením víc protahovat a to nezdravé jídlo je problém docela velký, zvlášť teď, když pořád ujídám nějaké čokoládky... :D
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy, o vánocích je to ještě horší, když kolem nás pořád někde voní svařáky, trdelníky, cukroví a další dobroty. :D

      Vymazat
  5. Přesně moje slova. Hlavně ten spánek. Nedělá mi problém vstát ve čtyři, abych všechno stihla, ale jít pozdě spát, to ani náhodou! Pohyb, strava... ano, ano, ano! A já si píšu absolutně naprosto všechno. Třeba i to, že si mám oholit podpaží... A pak se divím, že na mě lidi koukají jak na naprostýho cvoka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha :D tak to mě pobavilo a jsem ráda, že nejsme sama. Přesně mám napsáno: vana, vyfénovat vlasy atd. :D Člověk na nic nezapomene no :D

      Vymazat
    2. skvělý! snažím se fungovat podobně, ale to "Buď pyšný" mi tam nějak chybělo a máš pravdu, že je to opravdu nutné, ohlédnout se zpátky a vidět, co všechno dokážeš :) začínám to praktikovat

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová