Občas od ostatních lidí slýchám, že by se nemohli takhle omezovat a odpírat si, že je to strašné mučení. Ráda bych se tedy v několika bodech vyjádřila k tomu proč jím zdravě, cvičím a snažím se co nejvíce myslet pozitivně (ano i to patří ke zdravému životnímu stylu). 

Pravda je taková, že si neodpírám nic. Mám chuť na dortík? Dám si ho. Mám chuť na burger? Dám si ho. Pizzu, popcorn a prostě cokoliv. Díky tomu, že jím právě zdravá jídla, nesolím a nesladím, hodně se mi změnily chutě - v dobrém slova smyslu. Pokud jídla dosolujete asi byste nevěřili jaký může být samotné rajče (a když je z domácí zahrádky) požitek. A většinu času mám chuť na zeleninu, ovoce a jiná zdravá jídla a nemám potřebu jíst smažené a přeslazené potraviny. A když chuť přeci jen dostanu, udělám si zdravější verzi doma a nebo si to prostě dám, třeba v kavárně s kamarádkou. 

O zdravou stravu a zdravý životní styl se zajímám zhruba 7 let. Za tu dobu sama na sobě pozoruji, že zmizela má občasná náladovost, jsem mnohem výkonnější, nejsem unavená, dobře ráno vstávám, mám chuť a potřebu se více hýbat a jsem méně často nemocná.
Proč ale žiju zdravě? Právě proto, že se nechci nijak omezovat. Díky mému životnímu stylu jsem schopna dělat vše s dobrou náladou. Když bych kouřila, nehýbala se a jedla těžká a mastná jídla, byla bych nepříjemná, smutná, nevýkonná, nemocná a ještě k tomu tlustá. :D Chci prožít dlouhý a krásný život bez zdravotních obtíží. I když jíte nezdravě a nepozorujete to na sobě, tak naše tělo vše registruje a při dlouhodobém špatném životním stylu se toho naše tělo jen tak nezbaví. Dlouhou dobu s tím můžeme něco dělat a změnit životní styl, ale také může přijít čas, kdy už jsou škody nenapravitelné. Takových chorob je celá škála od infarktů a diabetu až třeba k psychickým problémům. Pamatujte si, že pokud jeden náš orgán nefunguje správě, celé tělo vlastně nefunguje správně, protože všechny naše orgány se ovlivňují a na vše reaguje celý organismus. 

Takže tak, není mi jedno moje zdraví a proto se o něj starám. A jak to máte vy? :) 
Zajímá vás tohle téma? Ráda bych se mu v budoucnu dost věnovala s ohledem na mé studium a mé zájmy. 

4 komentáře

  1. Krásný článek :) Každý by si měl uvědomit, že každý může žít jakýmkoliv životním stylem chce. A nejlepší jsou lidé, kteří nic nevyzkouší, ale vědí o tom nejvíc :) Také jsem se nikdy v jídle neomezovala, ale od malička jsem vždy měla domácí stravu, což je základ. Nikdy jsem se nebránila experimentům, které byly mimo zvyky :) Takhle jsem se naučila jíst třeba kuskus :) Já osobně mám teda nemoc, která mě stahuje dolů každý den, takže nevidím, jestli jsem díky své stravě výkonnější, méně unavená a zdravější. A proto se snažím své tělo odměnit :) Zelenina, ovoce, čerstvé kokosové mléko jsou skvělé věci, nad kterými většina populace ohrnuje nos, protože v tom není cítit přepálený tuk. Tvůj článek se mi moc líbil a určitě ráda uvidím další! ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný článek. Přesně takhle jsem to myslela, jsem ráda, že to někteří lidé vidí stejně. Ať si každý dělá se svým tělem co chce, ale měl by si uvědomovat všechny následky svého chování. Držím ti palce, ať se tvé zdraví zlepšuje a máš se dobře! :) ♥

      Vymazat
  2. Konečne niekto, kto to povedal presne tak, ako to ja cítim! Žiť zdravo neznamená obmedzovať sa alebo mať zakázané určite potraviny alebo jedlá. Samozrejme, aj ja, tá ktorá hlása všade naokolo, že zdravý životný štýl a šport je niečo čo by mal každý robiť, si dám niečo sladké. Život nie je o tom, aby ste si zakazovali, no dobre viem aj to, že keby jem ťažké jedlá, bolo by mi zle, necítila by som sa dobre a ani by som nebola spokojná sama zo sebou :)Palec hore za článok! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Lépe bych to neřekla :)) Když se člověk snaží žít zdravě, není to žádné odpirání právě naopak. Co jsem se začala starat o to co jím a omezila většinu zpracovaných potravin tak ani nemám potřebu vyhledávat sladkosti a fastfoody. Mlsná mě honí stále ale na zdravé dobrůtky které si sama připravím :) ALE nemam to tak porad obcas dostanu chut i na neco "normalniho" tak si to dam hlavne kdyz jdu nekam s kamarady a chci si neco dat tak se nebudu omezovat a stresovat se ze si nemuzu neco dat ;) Klíčem je najít rovnováhu - zase si neco odpirat a byt nestastna ze uz si nikdy nedam dort abych se z toho cukru nedej boze neotravila a nenabrala tisic kilo tak to nebude uplne v poradku ;D Jsem rada ze mi to konecne dochazi :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová