pondělí 24. října 2016

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Krásné pondělí všem! Ano i já přicházím s receptem na dýňovou polévku, sice jich je na internetu asi milion, ale tohle je ta moje nejoblíbenější. Většina receptů, na které narazíte, je z dýně Hokaido, já ji dělám z "klasických" dýní, které mi normálně vozí přítel ze Slovenska od jeho babičky, letos jsem si je museli koupit (kvůli krupobití a mrazíkům) u milé paní na chatě. 

1/2 velké dýně nebo 1 celou malou
1 mrkev
1/2 cibule
1 lžíce citrónu
2 stroužky česneku
voda
špetka čili a curry
špetka pepře a římského kmínu

Vydlabeme dýni, odkrojíme slupku a nakrájíme na kostičky. Cibuli zesklovatíme na oleji a na chvíli přidáme kostičky dýně, které zalijeme asi hrnkem a půl vody, necháme chvíli dusit pod pokličkou. Oloupeme a nakrájíme mrkev, přidáme k polévce, česnek nadrtíme a také přidáme. Chvíli ještě necháme dusit. Nakonec vše  dochutíme citronem, čili, curry, římským kmínem a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá v tuto chvíli můžeme zředit trochou vody. Promícháme a necháme chvíli ještě ohřívat. Podáváme s petrželkou a semínky. 

2 komentáře:

  1. Dýňovku jsem s mamkou tento podzim dělala hned několikrát a můžu se po ní jednoduše utlouct :-).
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy, bez dýňovky by to prostě nešlo :D

      Vymazat