Ahoj, dnešní článek bude zajímavý jen pro některé, takže pokud nestudujete lékařskou fakultu, tak asi rovnou článek přeskočte. :D  Vzhledem k náročnosti téhle zkoušky, bych ráda někomu do budoucna pomohla s pár tipy na učebnice, systém a tak dál. :) Ještě upozorňuji, že je to spíš pro bakalářské obory, pro všeobecné lékařství a zubařinu je to trochu jinak, ale pro ně není vůbec těžké najít nějaký článek, který by to popisoval. :)

1. Jak to vlastně probíhá, o čem to je.
Celý předmět je vlastně o tom co v těle je, kde to je, co to dělá a s čím to souvisí (všechno se vším), samozřejmě jak se to jmenuje (latinsky, upřímně já už neumím říct česky skoro jediný orgán či strukturu v těle, protože
2. Učebnice
Jako základ je anatomie od Naňky a Eliškové, tu si kupte na 100%, je to asi tak všechno co byste měli ke zkoušce umět, ale občas je v něm něco tak zmateně vysvětleno nebo spíš je lepší mrknout se na více zdrojů, pokud něco nechápete. Na obrázky je Naňka dost k ničemu, ale stejně je důležitý mít co nejvíce atlasů.
Další učebnice pro text je určitě Čihák - to je v podstatě bible, teda první 2 díly, ale spíš bych to viděla jako na doplnění, občas jsou tma věci, které mi jako bakaláři zas vědět nemusíme (jsou to především vývoje soustav). V něm najdete i super obrázky. 
Pro text doporučuju i Grima, já si v něm většinou jednou za čas prolistovala ve studovně.
Na obrázky si určitě pučte/pořiďte Sinělnikova, všechny 3 díly. Jsou to děsný bichle a na text jsem je nikdy nepoužila, takže to vám neřeknu, ale obrázky jsou tam určitě nejlepší. Je jich hodně, z různých pohledů, dobře přehledné. 
Memorix - ten je napsaný studenty 2.LF, jako celek bych ho asi nedoporučila, ale například, když se učíte svaly, tak je tam krásně vypsáno, kde je začátek, úpon, jeho funkce a inervace. Takže tohle je super, nebo klouby jsou hezky a přehledně vypsány. Ale na obrázky určitě nedoporučuji, protože jsou to schémata, ze kterých pak nepoznáte, jak to v těle doopravdy vypadá.
Feneis - tak to je super cestovní atlas, ale zase není až tak kvalitní, dobrý je určitě na kosti, ale na zbytek bych ho asi také nedoporučila.
Borovanský - tak ten je asi jako Čihák takovou biblí. Je dobrý jak na text, tak na obrázky. Není jich tam tolik a bohužel jsou černobílé, ale jsou hezky nakreslené (nebo teda moje vydání ještě po rodičích je). Myslím, že ho nutně mít nemusíte.
V březnu naše asistentka: "Holky vždyť to jste se v říjnu učily, to přeci nemůžete zapomenout, to nejde!" - jojo
3. Praktika
Na praktikách si ukážete jak vypadají všechny struktury v těle. Kosti nebo smysly si ukážete jen v normální třídě, ale téměř na všechno ostatní se chodí na pitevnu, kde Vám je vše ukázáno, většinou v těle. No asi to nezní úplně skvěle, ale věřte mi, že to není nic hrozného a není se čeho bát. Nikdo neomdlel ani se nikdo neštítil, je to prostě výukový materiál, tečka. Smrad je tam teda docela hnusnej, ale člověk si zvykne. Účast na praktikách je povinná se 100% docházkou, ale holky u nás třeba měly příušnice a donesly potvrzení od doktora a našemu asistentovi to pak bylo jedno.
Na praktikách se taky píšou testy, vždy na začátku a pak odcházíte na pitevnu probírat látku na příští test. Je dobré se podívat i na příští látku, ale upřímně to se mi povedlo asi 2-3x, protože většinou to nestihneš. :D 
Bude to prostě v šude. S anatomií budete snídat, obědvat, večeřet, koupat se, spát. Ne nedělám si legraci, opravdu jsem si učebnici brala i do vany a s učebnicema jsem spala furt, málem jsem byla vyhnána spát na zemi.
4. Testy
Takže dalším bodem jsou testy. Oba semestry se píše 6 testů (jejich rozložení je napsaný na stránkách anatomickýho ústavu). Pro zápočet v zimním semestru je nutné napsat každý test. Doporučuju se na všechny dobře připravit, abyste se nemuseli pak otravovat s opravou - nabaluje se to. Já na žádné opravě nebyla, ale co jsem tak sondovala, tak probíhají ústně, my v zimáku měli jednoho asistenta  a v letňáku nám ho museli, kvůli organizačním blbostem vyměnit a měli jsem asistentku. Když jsem se ptala, tak prý oprava u něj byla jednodušší než test, ale u ní naopak náročnější. Za sebe, ale musím říct, že s testama to měli naopak - u něj to bylo skoro o hubu a u ní mi to díky tomu zimáku přišlo celkem lehký.
Z čeho testy jsou to je dost individuální podle vyučujícího. Právě v zimáku to byla spíš poznávačka a teoretických otázek úplné minimum (2-3 otázky ze 30), naopak v letňáku byl test postaven především na teorii a obrázků minimálně. Prostě záleží koho budete mít. 
Jak dlouho se na test učit - já doporučuju vždy týden (klidně i víc, praktika jsou 1 za 14 dní), protože to čím lépe se to naučíte průběžně, tak to při tom zkouškovém fakt využijete i když to vypadá, že jste všechno zapomněli. Hodně toho v tý hlavě zůstane a budete za to pekelně rádi. Plus se do testů vždy kreslí, vyučující Vám vždy řeknou co přesně chtějí, většinou stačí pouze schématicky, jde jen o to, abyste tak zhruba věděli co je zde a a vedle čeho to leží. Ale v letňáku naše asistentka chtěla hodně přesně ty obrázky, což Vás teda děsně otravuje, že se učíte kreslit 3-4 dny na blbej test, ale zase to taky nezapomenete a ke zkoušce (kde se taky kreslí) se to hodí.
Přesně takhle jsem vypadala, když jsem odcházela se zapsanou jedničkou v indexu! :D

5. Přednášky
Co se týče přednášek, tak v zimáku jsem chodila hodně poctivě a upřímně mi to přijde trochu zbytečné, protože, abyste z toho něco měli, tak už jste si to museli alespoň 2x přečíst a to já teda moc nestihla. V letňáku už jsem tam nechodila a vůbec toho nelituju, protože jsem alespoň měla víc času na učení než tam 2,5 hodiny sedět a poslouchat něco co nestíháte psát a zapomenete to. Ale každému to vyhovuje jinak. ;) A mě fakt mnohem víc vyhovovalo se to učit sama.
Ne to prostě nejde
6. Zápočty a zkouška
Jak už jsem psala, tak zápočet za zimák i letňák dostanete za splněné testy. V letňáku následuje i zkouška. Já se učila 3,5 týdne a doporučuju alespoň ty 3 týdny i tak skoro nebudete stíhat chodit na záchod a jít si zaběhat 3x týdně se pro vás stane maximálním luxusem. No jo... Jen hodně doporučuju chodit při učení občas sportovat nebo se doma aspoň na 10-20 minut protáhnout, zaskákat si, ať si ten mozek taky odpočine. Je to mnohem lepší než si pustit nějaký seriál a vyvalit se k telce, rozproudí se krev a vyplaví se endorfiny. Taky jezte co nejzdravěji to půjde a kašlete na sladký, dejte si raději banán. Budete mít deprese fakt. :D Já to v zimáku s tím sportem ani jídlem moc nedodržovala a byla jsem úplně hotová. Ale v letňáku jsem to krásně dodržovala byla jsem fakt docela v klidu (a ani jsme nic nepřibrala - life goals :D). Dál doporučuju udělat si plán, já měla třeba na každý den naučit se 20 stránek, plus opakovat ty předešlé - což pak začnete nestíhat a tak pojedete aspoň těch 20 stran. Poslední týden jsem už "jen" opakovala, i když jsem toho hodně neuměla. A za ten týden jsem se toho naučila asi úplně nejvíc. 
Hlavně s tím všechny otravujte na snapchatu :D
Jak probíhá samotná zkouška - (pozor fyzio a ergo to mají podobně, ale víc se u nich dbá na pohybový aparát a u zkoušky tahají 4 otázky myslím) čekáte ve vestibulu v anatomáku a zkoušející si pro vás přijdou a jdete na první část zkoušky = pitevna. Na pitevně dostanete na popis kost, srdce, játra (eventuálně plíce nebo jiný orgán), průřez mozkem. Některý zkoušející vám strukturu dají a máte ji popsat, někdo vám taky dá jen jednu kost. Já dostala rovnou 3 a místo toho, abych já popisovala, tak mi ukazovala a já musela říkat co to je co se tu upíná, co tu prochází nebo k čemu to je. U srdce, mozku i jater po mě chtěla trochu teorie a taky mi struktury ukazovala a já říkala co to je. Záleží na tom koho dostanete, některé holky zas jen ukazovaly samy co to je, takže mohly aspoň říkat co věděly, někdo to zas měl jako takový mix obojího. Na teorii se většinou moc neptají, tu mojí zkoušející to asi hodně bavilo. :D Určitě poznávání neopomeňte a před zkouškou se běžte na pitevnu aspoň jednou podívat nejlépe se spolužákem, víc hlav víc vidí a vymyslí. U zkoušky je důležité také umět zorientovat orgány, tak jak jsou v těle. 
Když uspějete, jdete k druhé části zkoušky = ústní - vytáhnete si triplet otázek a jdete psát, píšete tak dlouho jak potřebujete na kolik papírů potřebujete. Pak se zvednete a jdete si s někým popovídat. Mě už samotná zkouška přišla fakt v pohodě, vybrala jsem si nervozitu na té pitevně a pak už jsem byla docela v klidu a to jsem jednu z otázek vyloženě nechtěla, jako zázrakem jsem si to ještě večer před zkouškou přečetla. 
No a když by se vám to nepovedlo, tak co...prostě půjdete příště! :)

Všem budu přát hodně štěstí! Doufám, že alespoň, někomu tento sáhodlouhý článek pomohl, jestli ano nebo vám aspoň přišel zajímavý, dejte prosím vědět od komentářů, ať vím jestli to nebylo zbytečný :D

Hlavně to pak běžet s kámoškama pořádně oslavit! (Citace co bylo napsáno u obrázku: "Tři kamarádky + jedna zkouška = tři A = trojnásobná radost.")

5 komentářů

  1. Jo, anatomie je legendární, sestřenka skončila letos zubárnu a kamarádka je na všeobecnym ve třeťáku. Ale obě říkaly, že anča je relax, bude hůř třeba na fyziologii :D Já měla anatomii naštěstí jen na FTVS a i tak s tím hodně lidí bojovalo. Já se na to tenkrát nejvíc vybodla a naštěstí to vyšlo :) Z knížek mám Feneise a Sinělnikova a obě knížky jsou fajn :) Na pitevně jsem byla víckrát, jednou soudní, to bylo ještě na gymplu, strach obří, ale nakonec to bylo v pohodě, a pak právě na FTVS anatomická a to už byla největší pohodička. Ale hodně lidí mělo samozřejmě strach, hlavně z toho, že mrtvolu nikdy neviděli. A všichni to nakonec ustáli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na FTVS to má určitě taky svá úskalí, ale asi se to přeci jen trochu liší. :) (Tím to nechci nijak podceňovat!!! Jen říkám, že se to liší.)

      Vymazat
  2. Jsem neskutečně ráda (možná i trochu nerada :D ) za tvé články o tomto oboru. Ráda bych se na něj tento rok dostala, ale docela mě děsí popisování toho času. To se opravdu musíš učit každý den od rána do večera každou hodinu, že si třeba každý den nenajdeš ani tři hodiny na něco jiného? Jsem docela sportovní workoholik a nadšenec a den proválený jenom v knížkách bych asi psychicky těžko zvládala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vis, ze se najde. :) Ja sportuji kazdy den, kdybych neprokladala uceni sportem a chvilkami odpocinku, tak bych se nic nenaucila. Ale vetsinu casu dne u toho stravis, ale ja si fakt kazdy den aspon na hodinu sla zabehat nebo zacvicit doma. :))

      Vymazat
    2. Pěkné, pěkné. Chápu, že článek už je na internetu léta, ale kdyby někoho zajímaly další informace, jak dostat anatomii do paměti, taky jsem na toto téma sepsal článek, mrkněte tady: https://jakserychlenaucit.cz/jak-se-ucit-anatomii-efektivne/

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová