Vyzkoušela jsem snad stovky receptů na mazanec (klasických) a nikdy to nebylo ono. Takže jsem si vymyslela tenhle vlastní, který je ve zdravější verzi - z celozrnné mouky a se sníženým obsahem cukru.
 A asi si umíte představit tu radost, když v průběhu pečení vypadalo vše jak mělo a po vyndání z trouby a ochutnání chutnalo nad očekávání. Jsem z tohohle receptu naprosto nadšená a vám všem ho rozhodně doporučuji.

Já peču nejčastěji minimazance, ale udělat můžete samozřejmě 2 menší nebo 1 velký mazance. Těsto můžete využít i na vánočku a já ho používám i na velikonoční jidáše. :)


12 minimazanců (2 menší mazance):

400 g celozrnné ječné mouky
30 g čerstvého droždí
50 g cukru
50 g čekankového sirupu
200-220 ml vlažného mléka
špetka soli
1 lžička citronové kůry
80 g másla nebo řepkového oleje
1 vejce

1 vejce na potření
plátky mandlí na posypání

1. Do mističky nalijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžící mouky. Necháme na teplém místě vzejít (cca 10 minut).
2. Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, sůl, citronovou kůru a promícháme.
3. K suché směsi přidáme zbytek všech ingrediencí - máslo, zbytek mléka, vejce, čekanková sirup, kvásek a vše dáme hnětat do robota (cca 5 minut).
4. Uhnětené těsto vyndáme z mísy na lehoulince pomoučený vál a jen lehce propracujeme rokama do velkého bochanu. Ten přemístíme do moukou lehce vysypané mísy, těsto zvrchu ještě jednou lehce přesypeme a dáme pod utěrku do tepla kynout (zhruba 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem).
5. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 12 částí a vytvarujeme mazance. Dáme je na plech s pečícím papírem a ještě nehcáme 20 minut nakynout
6. V misce si rozšleháme vejce - pořádně, aby se netáhnul bílek. Mazance důkladně potřeme, můžeme posypat mandlemi a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 16 minut (dokud nezezlátnou, každá trouba peče trochu jinak).
Pokud budete dělat jen 1 mazanec nebo ty 2 menší, tak pečte raději na 160 °C zhruba 30-35 minut.

Pokud budete recept zkoušet nezapomeňte tagovat #dobrotyodA.

A sledujte také moje sociální sítě; facebook a instagram.
A. ♥

3 komentáře

  1. Zrovna dnes jsem mazanec dělala :-D Už se nemůžu dočkat, až za chvilku vychladne a budu si ho moct ochutnat! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem dělala jiný, ale určitě recept vyzkouším na vánočku..:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová