Dnešní článek je určen pro všechny milovníky české kuchyně - zvlášť té staročeské, protože tentokrát bude recept na buchty. 

Můžete si je připravit buď s náplní jako já nebo bez a dodělat si k nim krém a buchtičky se šodó jsou na stole. :)


Na jeden menší plech budeme potřebovat:
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
125 ml polotučného mléka
250 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky (doporučuju ječnou, nebo případně dát jen hladkou)
1 vejce
4 polévkové lžíce másla (+ máslo na potření)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky citronové kůry

Náplň:
250 g odtučněný tvaroh v alobalu
1/2 lžíce čekankového sirupu

Postup:
1. Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a mícháme tak dlouho dokud z toho nebude kašička. Nakonec přidáme 125ml mléka a dáme na kamna na 15 min vzejít. 
2. Do mísy si dáme mouku, sůl a citronovou kůru. Promícháme.
3. K sypkým ingrediencím vyklepneme vejce, přidáme olej a kvásek. A dáme hnětat do robota, můžete samozřejmě i vařečkou nebo rukama - těsto by na konci hnětení nemělo lepit.
4. Uhnětené těsto trochu pomoučíme a dáme pod utěrkou kynout do tepla na 45 minut.
5. Dáme předehřát troubu na 175°C.
6. Po vykynutí si těsto vyklopíme na vál a ještě ručně prohněteme. Pomocí válečku si vyválíme obdélník, který si nakrájíme na čtverečky.
7. V misce si smícháme tvaroh a sirup.
Můžete udělat i makovou náplň, mák uvařte v mléce a můžete přidat trochu skořice nebo dát povidla.
8. Na čtverečky dáme trochu tvarohu a zabalíme jako malý polštářek.
9. Pekáček si vytřeme olejem a buchty ("polštářky") dáváme jednu vedle druhé. Nakonec vše potřeme mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle.
10. Dáme péct na 35 minut, během pečení ještě 1-2 potřete máslem.
11. Po dopečení můžeme posypat moučkovým cukrem.

Pokud budete recept zkoušet nezapomeňte označovat #dobrotyodA.

A sledujte také moje sociální sítě; facebook a instagram.
A. ♥

11 komentářů

  1. hmm tie vyzerajú krásne! :) máš veľmi pekný blog a zaujímavé recepty :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo tak to musím vyzkoušet :) miluju tyto buchty, jen mně vždycky trošku vadilo, že nejsou úplně zdravé, takže tento recept mě velmi potěšil :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  3. No když jsem si přečetla název tak jsem byla zvědává, jestli to bude klaiska, nebo zdravější verze. A byla, super:) Ráda vyzkouším a dám vědět, jak se povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu moc ráda za recenzi, Zuzi. :) Na blog se snažím dávat recepty, které jsem předělala do zdravější verze. :)

      Vymazat
  4. Tyto Honzovi buchty jsou nejlepší zdravou variantou co znám. Já dávám napůl s hladkou moukou. Náplň dělám i ořechovou vytvořenou z mléka, ořechů a čekankového sirupu a je to prostě neodolatelná kombinace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, no ořechová náplň musí být skvělá. ☺️Jsem ráda, že buchty chutnají!

      Vymazat
  5. Naprosto luxusní buchty. Udělala jsem minulý týden 2 dávky s povidly. Během jednoho a půl dne bylo po buchtách. S těstem se velmi dobře pracovalo, příprava byla poměrně rychlá a výsledek dokonalý. Přítel se jen olizoval. Určitě brzy udělám znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to jsem moc ráda, že se takto povedly. 😍 Já je mám opravdu ráda, čím víc náplně, tím lépe. 😁

      Vymazat
  6. Za mě bohužel (ač sladké nějak nevyhledávam, naopak a v receptech vždy výrazně ubírám) chybí v těstě nějaké sladidlo. Lžička cukru v kvásku je opravdu málo. 4x jsem se vracela k ingrediencím, zda jsem ho nepřehlédla. S těstem se pracovalo opravdu hezky, do tvarohu jsem dávala teda víc sirupu, než je udáno a stejně toho bylo málo. Pokud budu ještě někdy péct, tak si urco poupravím. Každopádně i tak moc děkuji za recept 🙏🏼🙂 Mějte se krásně 🌸

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová