pondělí 9. března 2015

Buchty jako od babičky


Dnešní článek je určen pro všechny milovníky české kuchyně - zvlášť té staročeské, protože tentokrát bude recept na buchty. Co si pamatuju, tak buchty jednou dělala moje mamka a bohužel se ji moc nepovedla náplň, ale těsto bylo moc dobré, takže jsme k nim udělali puding a oběd byl na stole. :D Takže když jsem se rozhodla dělat buchty celkem jsem se bála jak dopadnou, ale kupodivu byly výborné a přitom to bylo tak jednoduché - chce to jen trpělivost. Pokud buchty zkusíte, určitě mi dejte vědět jestli se vám povedly.

Ingredience:

  • 30g droždí
  • 70g cukr krupice
  • 200-250 ml polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 120g másla (vyndané předem, alespoň 2 hodiny z lednice)
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 500g hladké mouky
  • +130g másla na potírání + moučkový cukr na posypání
Náplň:
  • 250g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce cukr krupice
  • 3 lžíce máku
  • 1 lžíce cukr moučky
  • 1 lžička mléka
Postup:
1. Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a mícháme tak dlouho dokud z toho nebude kašička. Nakonec přidáme trochu mléka a dáme na kamna asi na 15 min vzejít.
2. Měkké máslo utřeme se žloutky. K této tekuté směsi přidáme cukr, citronovou kůru a špetku soli.
3.Vmícháme kvásek a prosetou mouku. Nakonec přidáme asi 200 ml mléka a budeme chvíli hníst vařečkou (nebo rukama).
4. Prohnětené těsto dáme pod čistou utěrku na hodinu kynout. 
5. Po hodině si těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverečky, které budeme plnit (obě náplně jen smícháme), balit a dávat do vymazaného a vysypaného pekáčku.
6. Takto připravené buchty mašlovačkou potřeme rozehřátým máslem (opravdu celými 130g). 
7. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 45 minut (samozřejmě kontrolujeme).
8. Hotové buchty podáváme posypané moučkovým cukrem.
Dobrou chuť! :)


1 komentář:

  1. hmm tie vyzerajú krásne! :) máš veľmi pekný blog a zaujímavé recepty :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat