Buchty jako od babičky


Dnešní článek je určen pro všechny milovníky české kuchyně - zvlášť té staročeské, protože tentokrát bude recept na buchty. Ale uděláme je ve zdravější verzi. I tak budou krásně nadýchané a chuťově...óó bože!

Můžete si je připravit buď s náplní jako já nebo bez a dodělat si k nim puding a buchtičky se šodo jsou na stole. :)


Na jeden menší plech budeme potřebovat:
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
125ml mléka
350g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
1 vejce
3 lžíce řepkového oleje (a trochu na potření)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky citronové kůry

Náplň:
250g odtučněný tvaroh
1/2 lžíce čekankového sirupu

Postup:
1. Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a mícháme tak dlouho dokud z toho nebude kašička. Nakonec přidáme 125ml mléka a dáme na kamna na 15 min vzejít.
2. Dáme předehřát troubu na 175°C.
3. Do mísy si dáme mouku, sůl a citronovou kůru. Promícháme.
4. K sypkým ingrediencím vyklepneme vejce, přidáme olej a kvásek. A dáme hnětat do robota, můžete samozřejmě i vařečkou nebo rukama - těsto by na konci hnětení nemělo lepit.
5. Uhnětené těsto trochu pomoučíme a dáme pod utěrkou kynout do tepla na 45 minut.
6. Po vykynutí si těsto vyklopíme na vál a ještě ručně prohněteme. Pomocí válečku si vyválíme obdélník, který si nakrájíme na čtverečky.
7. V misce si smícháme tvaroh a sirup. Můžete udělat i makovou náplň, mák uvařte v mléce a můžete přidat trochu skořice.
8. Na čtverečky dáme trochu tvarohu a zabalíme jako malý polštářek.
9. Pekáček si vytřeme olejem a buchty ("polštářky") dáváme jednu vedle druhé. Nakonec vše potřeme mašlovačkou namočenou v oleji.
10. Dáme péct na 35 minut.
11. Po dopečení můžeme posypat moučkovým cukrem, jestli se chcete zbytečnému cukru vyhnout, tak nemusíte.

Pokud budete recept zkoušet nezapomeňte tagovat #dobrotyodA.

A sledujte také moje sociální sítě; facebook a instagram.
A. ♥

Komentáře

  1. hmm tie vyzerajú krásne! :) máš veľmi pekný blog a zaujímavé recepty :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo tak to musím vyzkoušet :) miluju tyto buchty, jen mně vždycky trošku vadilo, že nejsou úplně zdravé, takže tento recept mě velmi potěšil :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maris, to jsem moc ráda! Doufám, že ti budou chutnat. :)

      Vymazat
  3. No když jsem si přečetla název tak jsem byla zvědává, jestli to bude klaiska, nebo zdravější verze. A byla, super:) Ráda vyzkouším a dám vědět, jak se povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu moc ráda za recenzi, Zuzi. :) Na blog se snažím dávat recepty, které jsem předělala do zdravější verze. :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!