Dnešní článek je určen pro všechny milovníky české kuchyně - zvlášť té staročeské, protože tentokrát bude recept na buchty. Ale uděláme je ve zdravější verzi. I tak budou krásně nadýchané a chuťově...óó bože!

Můžete si je připravit buď s náplní jako já nebo bez a dodělat si k nim puding a buchtičky se šodo jsou na stole. :)


Na jeden menší plech budeme potřebovat:
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
125ml mléka
350g celozrnné špaldové mouky jemně mleté (pokud je chcete vláčnější, smíchejte ji napůl s hladkou moukou)
1 vejce
3 lžíce řepkového oleje/4 polévkové lžíce másla (a trochu na potření)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky citronové kůry

Náplň:
250g odtučněný tvaroh
1/2 lžíce čekankového sirupu

Postup:
1. Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a mícháme tak dlouho dokud z toho nebude kašička. Nakonec přidáme 125ml mléka a dáme na kamna na 15 min vzejít.
2. Dáme předehřát troubu na 175°C.
3. Do mísy si dáme mouku, sůl a citronovou kůru. Promícháme.
4. K sypkým ingrediencím vyklepneme vejce, přidáme olej a kvásek. A dáme hnětat do robota, můžete samozřejmě i vařečkou nebo rukama - těsto by na konci hnětení nemělo lepit.
5. Uhnětené těsto trochu pomoučíme a dáme pod utěrkou kynout do tepla na 45 minut.
6. Po vykynutí si těsto vyklopíme na vál a ještě ručně prohněteme. Pomocí válečku si vyválíme obdélník, který si nakrájíme na čtverečky.
7. V misce si smícháme tvaroh a sirup. Můžete udělat i makovou náplň, mák uvařte v mléce a můžete přidat trochu skořice nebo dát povidla.
8. Na čtverečky dáme trochu tvarohu a zabalíme jako malý polštářek.
9. Pekáček si vytřeme olejem a buchty ("polštářky") dáváme jednu vedle druhé. Nakonec vše potřeme mašlovačkou namočenou v oleji nebo rozpuštěným máslem (já raději máslo).
10. Dáme péct na 35 minut.
11. Po dopečení můžeme posypat moučkovým cukrem, jestli se chcete zbytečnému cukru vyhnout, tak nemusíte.

Pokud budete recept zkoušet nezapomeňte tagovat #dobrotyodA.

A sledujte také moje sociální sítě; facebook a instagram.
A. ♥

11 komentářů

  1. hmm tie vyzerajú krásne! :) máš veľmi pekný blog a zaujímavé recepty :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo tak to musím vyzkoušet :) miluju tyto buchty, jen mně vždycky trošku vadilo, že nejsou úplně zdravé, takže tento recept mě velmi potěšil :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  3. No když jsem si přečetla název tak jsem byla zvědává, jestli to bude klaiska, nebo zdravější verze. A byla, super:) Ráda vyzkouším a dám vědět, jak se povedly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu moc ráda za recenzi, Zuzi. :) Na blog se snažím dávat recepty, které jsem předělala do zdravější verze. :)

      Vymazat
  4. Tyto Honzovi buchty jsou nejlepší zdravou variantou co znám. Já dávám napůl s hladkou moukou. Náplň dělám i ořechovou vytvořenou z mléka, ořechů a čekankového sirupu a je to prostě neodolatelná kombinace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, no ořechová náplň musí být skvělá. ☺️Jsem ráda, že buchty chutnají!

      Vymazat
  5. Naprosto luxusní buchty. Udělala jsem minulý týden 2 dávky s povidly. Během jednoho a půl dne bylo po buchtách. S těstem se velmi dobře pracovalo, příprava byla poměrně rychlá a výsledek dokonalý. Přítel se jen olizoval. Určitě brzy udělám znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to jsem moc ráda, že se takto povedly. 😍 Já je mám opravdu ráda, čím víc náplně, tím lépe. 😁

      Vymazat
  6. Za mě bohužel (ač sladké nějak nevyhledávam, naopak a v receptech vždy výrazně ubírám) chybí v těstě nějaké sladidlo. Lžička cukru v kvásku je opravdu málo. 4x jsem se vracela k ingrediencím, zda jsem ho nepřehlédla. S těstem se pracovalo opravdu hezky, do tvarohu jsem dávala teda víc sirupu, než je udáno a stejně toho bylo málo. Pokud budu ještě někdy péct, tak si urco poupravím. Každopádně i tak moc děkuji za recept 🙏🏼🙂 Mějte se krásně 🌸

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová