sobota 25. října 2014

Štrúdl

Podzim je kromě sezóny dýňových polévek, semínek, koláčů, pudinků a jiných moučníků, také sezóna štrúdlů (nebo u nás ano). U nás doma je štrúdl jeden z nejoblíbenějších moučníků, děláme ho vždy z domácích jablek, které si vozíme z chaty - jablíčka nejsou dost "hezká" na jídlo, ale na štrúdly se nám ohromě osvědčila. Takže pokud také máte jablka, která sice nejsou zrovna nejkrásnější a největší, zkuste s nimi udělat tento jednoduchý štrúdl.

Tento recept jsem dostala od babicky jednoho znameho. A uprimne lepsi strudl jsem nikdy nejedla, zadne kupovane listove testo. Nene! Tohle je to prave jablkove. ;)


Suroviny:
  • 300g hladké mouky
  • 4 lžíce horké vody (nebo podle potřeby, aby těsto bylo vláčné)
  • 50g másla nebo Hery + máslo na potření
  • 1 lžíce octa
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4 jablka
  • trochu skořice a cukru

Postup:
Smícháme všechny ingredience (máslo samozřejmě rozehřejeme) a rukama vypracujeme v hladké těsto. Po té s ním 20x bouchneme o vál (vcelku velké rány) a necháme tak 10 minut odpočinout. Pak si dáme na vál mouku a rukama začneme roztahovat těsto a nakonec ho rozválíme válečkem. Tenkou placku potřeme rozehřátým máslem a dáme na něj směs jablek (nastrouhaná jablka se skořicí a cukrem). Těsto zabalíme a potřeme máslem a dáme péct, asi 25 minut na nejvyšší stupeň. Občas potřeme během pečení a když ho je štrúdl hotov ještě jednou potřeme máslem. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a jíme. :)





























1 komentář: