celozrnný štrúdl

Podzim je kromě sezóny dýňových polévek a  koláčů také sezóna štrúdlů (nebo u nás doma teda jo!).
Doma štrúdl prostě milujeme. Děláme ho vždy z domácích jablek a hlavně z naše domácího těsta. Protože štrúdl z listového těsta pro nás není ten správný štrúdl. Vážně, tohle je to správné jablkové!

Suroviny na 1 štrúdl:
300 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
10 lžíce teplé vody
50 ml řepkového oleje
1 lžíce octa
1 vejce
špetka soli

máslo na potření
4 jablka
skořice
1-2 lžíce čekankového sirupu

Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme v hladké těsto. Po té s ním 20x bouchneme o vál (vcelku velké rány) a necháme tak 10 minut odpočinout.
Na pomoučeném vále si těsto rozválíme do tenké placky a potřeme trochou rozpuštěného másla.
Jablka si nastrouháme nebo nakrájíme, smícháme se skořicí a čekankovým sirupem.
Směs jablek dáme na těsto, které zabalíme a opět potřeme trochou másla.
Štrúdl dáme péct a ještě ho během pečení potíráme máslem (cca 2x).
Pečeme zhruba 25 minut.
Po vychladnutí můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
tip: pokud máte doma mletý kardamom, přidejte drobet k jablkům, celému štrúdlu to dodá úplně jiný rozměr ♥

Pokud budete recept zkoušet, označte ho na instagramu #dobrotyodA
A. ♥

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!