Podzim a polévky jsou skoro neodmyslitelná dvojice. Není divu, sezónní zelenina a chladnější počasí k polévkám přímo vybízí. Jak se ale polévkou dostatečně zasytit? 

Pokud si dáte malou misku polévky před hlavním chodem, její složení nemusíte příliš řešit. Jestli už si po polévce nic dalšího dávat nechcete, zkuste se zamyslet, zda je to opravdu plnohodnotný oběd.

Zelenina
Ať už si dáte vývar nebo krém, polévka je zdrojem zeleniny. Z toho vyplývá, že doplňovat ji pouze zeleninovým salátem by asi nemělo smysl. Taková kombinace vás na dlouho nezasytí a pravděpodobně po ní budete mít chuť na sladké.

Příloha
V polévkách často není dostatek (nebo dokonce vůbec) žádná příloha. Proto myslete na to, že často i polévky, které obsahují nudličky, těstoviny, rýži, nebo třeba brambory, by si pořád zasloužili přidat alespoň jeden plátek chleba či jiného pečiva.
Pokud v polévce není žádná sacharidová složka, přidejte si pečiva více. 

Ne vždy je ale samozřejmě nutné přílohu, nebo jiné pečivo přidávat. Patříte mezi milovníky vietnamských polévek typu Pho? Určitě jste si všimli, že v naprosté většině restaurací dostanete takové polévky velkou misku. Nešetří ani s nudlemi a další pečivo byste pravděpodobně ani nesnědli.

Bílkoviny
Stejně jako s přílohou, ne každá polévka obsahuje dostatek bílkovinné složky, aby nám to místo hlavního chodu stačilo. Když tyto dvě složky dostatečně nedoplníme, můžeme počítat s tím, že se brzy dostaví hlad nebo chuť na sladké.
Kupříkladu výše zmíněná Pho polévka, je v naprosté většině dostatečně doplněná i masem, nebo tofu, a tak už není potřeba další bílkovinnou složku řešit.

Když si ale uvaříte doma například dýňovou polévku, doplňte ji. Můžete si přidat chléb s vajíčkem, nebo šunkou. Přidat si povařené a natrhané kuřecí nudličky, tofu, nebo vejce. 

Lehký oběd?
Polévka je často vnímána jako zdravý a odlehčený oběd. Odlehčený je určitě, ale pokud bojujete s odpoledním, nebo večerním dojídáním všeho, co vám přijde pod ruku a chutěmi na sladké. Zkuste se zamyslet, zda to nemůže mít souvislost právě s nedostatečným příjmem v průběhu dne. 
Aby tělo dobře fungovalo, potřebuje dostatek energie a živin. Proto jsou někdy zdánlivě nejlepší varianty, zároveň těmi nejhoršími, pokud je neumíme dostatečně doplnit. 

Vyzkoušejte tuhle thajskou dýňovou polévku 👇🏼


Díky za přečtení

A. ❤️ 

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová