Loni v prosinci jsem byla poprvé v Mexiku a naprosto mě uchvátilo. Cestu sem jsme s mamkou plánovaly už delší dobu, vlastně od té doby, kdy jsme byly na Kubě

Mám pro vás pár fotek tamních krás, ale nejdříve mám pro vás několik praktických tipů na cestu právě po Mexiku, kokrétně Yucatanu, který jsme navštívily my. 

Proč navštívit Mexiko (v prosinci):

  • nádherná příroda a památky
  • výborné jídlo
  • přijatelné ceny (Mexiko jsme navštívily v prosinci 2022 - tedy v době, kdy byla celosvětová velmi vysoká inflace - ceny byly o něco nižší než v ČR)
  • málo turisticky vytížené období
  • ideální teploty (maximální okolo 30 °C)

Užitečné tipy na cestu po Mexiku

Placení:

Téměř všude se dalo platit kartou. Platila jsem buď Revolutem nebo debetní kartou Master Card a v naprosté většině nebyl problém.
Měly jsme u sebe také hotovost, a to americké dolary, které berou všude. Většinou však vrací v mexických pesos (MXN), proto je lepší mít s sebou menší bankovky.
1 USD = 17 MXN
1 MXN = 1,3 CZK

Auto:

Auto jsme si půjčily na 8 dní. I s plným pojištěním nás to vyšlo na 6.500 CZK, auto bylo v dobrém stavu, s klimatizací, s výstupem na USB na nabíjení. Sice nemělo centrální zamykání, což už dnes v podstatě neuvidíte, ale jinak bylo naprosto v pořádku a nemusíte se tedy bát nějakých přehnaných cen.
Benzín byl také levnější než u nás 1 litr stál přibližně 23,8 MXN (30,8 CZK). Doporučujeme stavět spíše na velkých benzínkách, abyste mohli platit kartou. Na menších berou často jen American Express, tudíž pak mít u sebe hotovost. Na benzínkách si taky trochu upraví kurz a samozřejmě hůř pro vás.
No a poslední je samozřejmě vyřízení mezinárodního řidičského průkazu. Stačí přijít na magistrát, vyplnit formulář, který vám dají na místě, přinést si průkazovou fotografii a na místě zaplatit 50 CZK (lze kartou).
Dálnice jsou za poplatek (mýtné brány), ale dá se jezdit i po menších silnicích docela pěkně pohodlně.

Kde se najíst:

V Mexiku se asi všude najíte dobře, pokud byste ale chtěli více autentický zážitek doporučuji si zajít tam, kde mají ošklivý plastový nábytek. 😁 Zní to zvláštně já vím, ale jsou to restaurace, které jsou určené spíše pro místňáky. Jídlo je absolutně výborný, ačkoli je samozřejmě omezený výběr, za také mnohem nižší ceny. 

Repelent a očkování:

Doporučuju se i přes den nastříkat repelentem, já měla ještě 14 dní po návratu štípance na noze. Z očkování jsme byly na břišním tyfu a HVA(virová hepatitida A, protože jsme obě zdravotnice HVB máme, ale jinak bych doporučila i to).

Kam se podívat

Konečně se dostáváme k tomu, co bych vám rozhodně doporučila neminout.

Playa del Carmen

Tohle je určitě více turistické místo, jsou tu pěkné pláže, jídlo je více fancy. Je to fajn místo jako start k tomu si tu půjčit auto, aniž byste se museli bát. My to zhodnotily jako poameričtěný Mexiko. 😁 A tady tip na jednu místní pekárnu, kam doporučuju zajít.


Tulum

Moc krásná pláž, ale hodně turistická. Jsou tu trosky, na které se sem lidi chodí koukat, ale za mě za to až tolik nestály (doporučím vám dál). Město jako takové je hodně rušné, řekla bych že za projet ho autem stačí.

Cenotes

Cenoty jsou zatopené závrty, koupat nebo potápět se v nich je zážitek. Už jen po cestě autem jich potkáte strašlivě moc. Do většiny se platí vstup a na koupání se musíte jít nejdříve umýt, abyste vodu neznečistili opalovacími a jinými krémy. 
Nám se nejvíc líbila Aktun ha cenota "car wash" (je poblíž myčky auta - nebojte, je nádherně čistá). Za mě je opravdu asi ta nejkrásnější. Navíc tam nebylo moc lidí a jen na koukání to byla nádhera. 


Cobá

Právě tady najdete mayské pyramidy a park. Tohle místo se nám moc líbilo na příjemnou procházku. 

Muyl a Sian ka'an - reserva de la biosfera

Další dvě místa na příjemnou procházku, kde uvidíte pyramidy a pokud budete mít štěstí jako my, tak i capybaru (tu jsme viděly v Muyl)! 
Naopak v Sian ka'an jsme viděly mexického endemita - modrého velkého motýla, který se jmenuje maroposa morpho. 



Chichen Itzá

To je snad povinná zastávka.
Oproti zbytku Yucatanu je tu změna časového pásma o jednu hodinu, to nás překvapilo. Informoval nás o tom pán, který nás zastavil na silnici. Přišlo nám to sice dost podezřelé, ale opravdu vše klaplo. Prý to dělají z toho důvodu, že na místě se snaží turisty natáhnout a tohle je vládní opatření. 
Pánové stáli ve vestách u většího altánu, kde měli lístky, povolení a dokonce platební terminál na kartu. Říkaly jsme si, že i kdyby to byl podvod tak si ty peníze za tu práci snad zaslouží. 😁 Podvod to ale nebyl a opravdu to bylo finančně v pořádku a vše fungovalo jak má. Můžete si u něj koupit lístky jen přímo do areálu Chichen Itzá, nebo vám prodá i vstup do cenoty Ik Kil (cenota je hodně známá z fotek, ale je dost turistická) a nějaké restaurace. 
Rozhodně si projděte Chichen Itzá nuevo (nové) i viejo (staré), určitě se nespokojte jen s největší pyramidou a stadionem, areál nabízí spoustu krásných míst. Všude na vás budou volat prodejci suvenýrů, ale zvyknete si. 

Najdete ho?🦎

Valladolid

Moc pěkné městečko na procházku. Doporučuju během zlaté hodiny, to má teprve kouzlo. Dejte si tu v klidu někde kafe a jen si užívejte místní atmosféru.

Holbox

Poloostrov, kam se dostanete trajektem z města Chiquilá (kde se dá parkovat), který jezdí jednou za hodinu. Poslední zpět vád odveze v 19:30 nebo 20:30 - podle dní, k lístku vám dají aktuální jízdní řád.
Hned po příjezdu vám budou nabízet taxíka, toho si určitě neberte, projít ho celý zabere jen krátký čas. 
Je to místo spíše k povalování a procházce na pláži, ideálně tedy strávit tu nějaký čas na odpočinek (dá se tu samozřejmě i ubytovat přes noc) a dobré jídlo.

Tak co? Vydáte se do Mexika taky, nebo už jste ho navštívili? Nechtě mi tu komentář, jak se vám líbilo.
Díky za přečtení!
A. ❤️

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová