Snažíte se stravovat zdravě, vybírat kvalitní potraviny, ale finance vám do toho hází tak trochu vidle? Nemusí to tak nutně být. I při omezených finančních prostředcích můžete poskládat pestrý a vyvážený jídelníček.

Kdo je připraven není překvapen

Jedna část je výběr potravin při nákupu, ale stejně tak důležité je mít plán toho, co chcete nakupovat. 

Ještě než vyrazíte na nákup projděte si kuchyň a spíž, co doma aktuálně máte. Ty si napište a zkuste k nim vymyslet pokrmy, které z nich uvaříte. To, co vám do nich chybí, napište na nákupní seznam.

Až budete mít seznam pokrmů/receptů, které chcete v následujících dnech či týdnu vařit, rozmyslete také množství - pro kolik lidí budete vařit. O množství opět doplňte vaše nákupní seznamy. 

Nezapomeňte, že nebudete jíst jen obědy (v krabičce v práci/škole) a večeře, ale taky snídaně a třeba i svačiny. Opět se zamyslete, co z můžete připravit už ze surovin doma, nebo co si připravíte ze surovin, které nemáte. Napočítejte množství a zapište na nákupní seznam. 

Nakupování do zásoby?

Pokud jsou nějaké potraviny zlevněné a vy máte tendenci je kvůli tomu nakupovat ve velkém množství, myslete na to, zda je opravdu využijete a nebo tak vlastně vyhodíte peníze. Pokud jsou to potraviny trvanlivé, klidně jich nakupte více, ale snažte se v nich celý rozpočet na nákup neutopit.

Také se vždy podívejte na datum spotřeby (tedy "spotřebujte do...") a nepleťte si s minimální trvalivostí.

Co tedy nakupovat?

Zelenina a ovoce:

Položka, která většinu lidí děsí asi nejvíce, protože zvláště v zimních měsících najdeme v obchodech zeleninu opravdu drahou. A při představě sníst okolo 500 g zeleniny a ovoce za den pro jednoho člověka, se vám možná udělá trochu úzko.

Vybírejte podle sezóny, to může znamenat, že budete mít v zimě méně pestrosti, ale i to je v pořádku. Nakupujte cibuli, mrkev a jinou kořenovou zeleninu, zelí. Z ovoce vybírejte jablka a hrušky. 

Zamrazujte, nebo kupte zamražené. Mražením zelenině ani ovoci nijak neuškodíte, zamražené si uchová naprostou většinu pozitivních látek a dokonce i chuti. Ať už si zamrazíte to, co jste v létě sami posbírali a nestihli spotřebovat čerstvé, nebo si mraženou zeleninu nakoupíte v obchodě, neuděláte chybu.

Bílkoviny:

Bílkoviny nejsou jen maso a masné výrobky. Maso by se vám v jídelníčku za týden mohlo objevit pouze např. 2-3x, což bude i pro vaší peněženku příjemné. Využívejte i jiné zdroje - tvrdé a měkké sýry, zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, podmáslí), vejce a ryby (zkuste zase mrknout po těch lokálních). Zdroje bílkovin najdete ale i v rostlinných potravinách - tofu, tempeh, sojové nudličky, robi maso, seitan... Neofrňujte nos! Stačí si maličko vyhrát s ochucením (stejně jako u masa) a máte výborné jídlo!

Sacharidy:

Tady je určitě největší možnost pro fantazii. Nemusíte kupovat hned basmati rýži, ale kupte tu běžnou. Těstoviny, brambory, pečivo... to vše je asi jasné. Mezi cenově dostupné varianty ale patří i bulgur, kuskus, pohanka, luštěniny, ovesné vločky.


Vařte sami

Už jsem to sice zmiňovala hned v prvním bodu, ale opravdu se vyplatí sáhnout po jídle doma připraveném. Takový oběd venku (i když je to polední meníčko) může vyjít mnohonásobně dražší. Zatímco když si doma připravíte krabičku se zeleninou z mrazáku a k tomu natrháte např. mozzarellu, máte vydatné a výživné jídlo za pár kaček. A ještě k tomu hotové do pár minut. 

Snažte se vybírat základní suroviny. Obaly s nápisy zdravé, fit, bez cukru a protein opravdu nepotřebujete. 

A pokud byste hledali inspiraci zkuste probrouzdat tenhle odkaz, kde najdete plno receptů nebo mrkněte na tipy do krabičky.


Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová