Už je to skoro rok, co jsem se vrátila z Kuby. Čas neuvěřitelně letí.
Na Kubu jsme se rozhodly s mamkou vypravit už rok předtím. Právě na Kubě moje mamka vyrůstala (je Češka :D) a já si moc přála, aby mohla vidět místa, která navštěvovala s mojí babičkou a s mým dědou jako mála.

Protože už je to téměř rok, co jsme se vrátily, budu si možná už hůře vzpomínat na některé poznatky. I tak se vynasnažím, předat vám ty nejdůležitější informace, které by se vám mohli hodit, pokud se tam budete chystat.
Na mém Instagramu najdete i výběr se stories z Kuby (mrk, mrk).

V tomto článku najdete:
  • informace o penězích a placení na Kubě
  • tipy o dopravě na Kubě
  • informace nákupu potravin
  • tradiční pokrmy
  • rady a tipy k ubytování
  • něco o internetu na Kubě
  • tipy na výlety a místa k navštívení

Finance
Na Kubě existuje dvojí měna CUC (peso convertible) a CUP (peso national). Pro místní jsou ceny v CUP.
1 CUC je zhruba 1 euro, 1 CUP zase zhruba 1 koruna.
K CUP byste se vlastně neměli úplně dostat, ale místní vám je budou vracet i na CUC.
Eura nebo dollary si vyměňte hned na letišti, lepší kurz už na Kubě nenajdete. A nezapomeňte si je vyměnit i zpět, jinde na světě už je nevyměníte.

Doprava po Kubě
Veřejná doprava (autobusy) na Kubě sice je, ale není přístupná pro turisty. Takže tu bohužel využít nelze (nebo velmi obtížně). V Havaně mlžete ještě využít "hop on hop of" autobusů.
Je možné si však objednat taxi, jen si dopředu dojednejte cenu, protože kubánští taxikáři se nejspíše učili do těch českých.
My jsme si třeba půjčily auto. To nás finančně vyšlo určitě nejlépe, navíc jsme mohly procestovat opravdu celý ostrov, tak jak jsme chtěly my.
Dostaly jsme se díky tomu na ty nejkrásnější místa, kam se běžný turista nedostane - ano, měly jsme výhodu, že mamka Kubu zná z dětství, ale zase jsme zapomněly mapu a měly jen úplně základní z průvodce. 😅 Nezapomeňte automapu!
Cenu auta byla 60 CUC na den + vratná kauce v hodnotě 200 CUC.
Jen pozor, jste na Kubě. Takže může dojít benzín (může dojít úplně všechno). Když jsme tam byly my, došly auta i benzín, ale štěstí nám přálo a auto se nám podařilo půjčit a vždy jsme narazily i na nějakou otevřenou benzínku.

Nákup potravin
Potraviny se dají koupit v klasických supermarketech. Ale pozor, určitě nečekejte výběr jako u nás. Třeba tento týden přišly zrovna kečupy, tak v obchodě budou všude kečupy. Možná najdete ještě pár plechovek s fazolemi a láhve s pitnou vodou. Toť vše.
Určitě zavítejte na místní mercada, zde se dá platit CUC i CUP. Vždy vám vrátí v CUP a ceny jsou napsány v CUP, proto jsou tak vysoké. Nelekejte se, ve skutečnosti je to pro nás úplně minimální částka.
Seženete tu skvělé čerstvé ovoce, zeleninu, různé okopaniny a luštěniny. Typicky uvidíte černé fazole (ty se v Čechách shánějí velmi špatně), avokáda o velikosti ananasu, samozřejmě ananasy, různé druhy banánů (zkuste ty maličké - chutnají jako opravdu zralý banán namočený v ananasovém džusu, mňam! 😋), kokosy, manga, papaya* ale i různé ovoce, které u nás typicky nenajdeme (př. karambola, anon, guanavana, chirimoja), malangu, yucu, boniata (sladké brambory),rýži.
Chléb se dá sehnat brzy ráno v místních pekárnách, kterých je opravdu málo. Říká se mu pan de flautna (flétnový chléb - dlouhá veka), ale často je na příděly.
Kubánci mají stále základní potraviny jako jsou brambory, rýže apod. na příděl (přídělový systém).
Restaurace s místní kuchyní, aby člověk na Kubě pohledal, spíš narazíte na pizzerie, občas něco ve stylu středomoří nebo fastfoody. Rozhodně si však nezapomeňte objednat jejich koktejly (mojito, daiquri, cuba libre, la canchanchara, piña colada)! To by byl na Kubě prostě hřích (a o hodně byste přišli)!

Tradiční jídla:

  • congrí - rýže vařená s černými fazolemi, můj absolutní favorit
  • ropa vieja - doslova "staré prádlo", je to vlastně trhané maso
  • vařená yuca - yuca je kořen, nechutná to vlastně nijak, konzistence je také divná, ale vážně nám to moc chutnalo a když jsme ji vařila v Praze kamarádce, aby ji ochutnala (přivezla jsem si ji), tak říkala to samé. :D Zkuste!
  • fridurana malanga - malanga je něco jako brambora a tohle jsou takové malé kuličky = bramboráčky, moc dobré a doporučuji zkusit
  • flan - dezert z kondenzovaného mléka, přeslazené
  • señoritas - desert z listového těsta a pudinku
  • chicharony - smažené vepřové kůžičky, prý výborné, tohle jsme moc neocenila
  • kuřecí polévka s platány - platán = zeleninový banán, tohle mě teda uchvátilo, hned po congrí nejlepší jídlo!
  • christiano mauero - "mauři a křesťané", vlastně congrí jen s červenými fazolemi

Já byla i na kurzu vaření na Kubě, zajímali by vás recepty z Kuby? :)

*Papaya je pro Kubánce nadávka, kvůli vzhledu ovoce. Takže slušně se papaye na Kubě říká Fruta bomba.

Ubytování
Nejjednodušší je najít si hotel. My si třeba našly přímo v Havaně hotel, který jsme měly jako takový odrazový můstek a základnu, kdybychom nic jiného neměly. Moje mamka byla zvyklá, že na Kubě opravdu nic nebylo a nic moc se nesmělo, takže jsme byly připravené. Z hotelu v Havaně jsme vyjížděly každý den autem pryč, takže jsem v hotelu i snídaly.
Občas jsme však přespávaly mimo hotel, abychom mohly jet na místa, která byla více vzdálená. V tom případě jsme přespávaly v tzv. casa particulares. Můžete je najít i na Airbnb. V městě je poznáte jednoduše, prostě bude na dveřích cedule "casa particulares" a buď volno nebo obsazeno. Stačí tam zaklepat a už vás ubytují. Vždy bylo čisto, místní byli velmi milí a dala se za příplatek objednat i snídaně.

Internet na Kubě
Já se za celou dobu na Kubě ani jednou nepřihlásila na internet. Sice mi po návratu málem explodoval telefon a dostala jsem asi 20 zpráv, zda jsem v pořádku, že už jsem dlouho nic nepřidala, ale tak jsem si odpočinula! 😊
I tak je možnost si koupit kartu s internetem. 1 hodina stála myslím 10 CUC, ale je možné, že je to různé. Tohle jsem viděla na recepci u nás v hotelu, ale jak říkám, my to nevyužily.
Kam vyrazit
Poslední bod dnešního článku nemůže být nic jiného, než tipy na místa, kam vyrazit!
Vezmeme to rychle, stejně se to musí vidět. Tahle mi učarovala nejvíce:
1. Havana
Na hlavní město si určitě dejte čas. Všude budete potkávat stará americká auta a taky Lady (žigulíky). Určitě nevynechejte Capitolio, Parque Central, Prado, Plaza Vieja, Castillo de la Real Fuerza, Havánskou univerzitu, Plaza del la Revolución, La Rampa, hotel Havana Libre, Coppelia (zmrzlinárna, tu jsme vynechaly).
2. Viñales - malé městečko, ale turisticky hodně oblíbené. Zde můžete navštívit výrobnu doutníků, kde vám ukážou tradiční výrobu a ukážou vám i jejich kouření, které si můžete zkusti (i to jsme vynechaly :D). Můžete vidět horu, která vypadá jako spící slon a nástěnnou malbu Mural de la Prehistorico (ta nás vážně pobavila).
3. Trinidad - nejbarevnější městečko na světe. Mrknětě se na Plaza Mayor, Trinidadskou katedrálu, poseďte si na schodech s Mojtem a ochutnejte místní drink La Canchánchara ze stejnojmeného baru. V okolí najdete spoustu pláží, kde vůbec nikdo není.
4. Salado - je opět jen kousek od Havany, najdete tu opět krásné pláže a přírodu vhodnou i na procházky.
5. Baracoa - zde se vylodil Kryštof Kolumbus. Zajděte Parque Independencia a určitě ochutnejte mísntí čokoládu Baracoa.
6. Soroa - vesnička, kde najdete krásnou zahradu orchidejí Jardín Botánico Orquideario Soroa a na druhé straně krásný přírodní vodopád, kde se koupou místní Salto de Soroa
avokádovník


z kurzu vaření

z první havanské lékárny

4 komentáře

  1. Jééé, to vypadá krásně, pro mě to nikdy nebyla úplně snová destinace, ale po tomhle článku tam chci taky :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt, fakt doporučuju! Nebyla jsem na zajímavějším místě. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová