Velmi často mi chodí dotazy, jak se máte stravovat v práci. Tak mě napadlo, co si takhle dát malou sérii "pracovat a nepřibírat"? Samozřejmě by se v ní neřešilo jen přibírání na váze při práci nebo hubnutí již přibraných kil. Mnoho lidí má opačný problém, při práci si nenajdou ani chvilku na jídlo a to postupně vyčlení ze svého života.

Celá série by tedy byla o tom, jak pracovat a žít co nejzdravěji
Dnes bychom se podívali na zoubek směnnému provozu a příště sedavému zaměstnání. Pokud máte další nápady, pište je do komentářů, ať vím, co vás zajímá.
Směnný provoz. To znamená nepravidelný režim. Zvlášť pokud pracujete i v nočních směnách. 
Je pochopitelné, že se na tohle ptáte často. Narušený denní režim je často důvod, proč lidé přibírají nebo se jim hůře shazují nabraná kila.
Mnoho lidí na (noční) směně nemá možnost se najíst v klidu u stolu. Raději tak zbodnou sušenku nebo energy drink.

Nebojte se. I tak pro vás mám několik tipů, jak se stravovat lépe a vyzrát tak i nad výkyvy hmotnosti.
1. Krabičku s jídlem s sebou. Štěstí přeje připraveným, tak se nenechte zaskočit hladem. Pokud si doma připravíte zdravý oběd, svačinu, večeři a jídlo, které potřebujete, nestane se, že budete mít hlad, který rychle zaženete chlebíčkem s majonézou z bufetu.
Na to, co si dát do krabičky, mrkněte zde.
2. Najezte se. Pokud přijde hlad, nepřecházejte ho. Práce 5 minut počká. Pokud nemáte možnost ani na 5 minut odejít od práce, tak si dejte na svačinu třeba kefírové mléko, které si můžete rozmixovat s banánem už doma. Máte tak výživnou a dobrou svačinu a přitom ji s klidem můžete popíjet při práci.
3. Kvalitní palivo pro tělo. Dbejte i na výběr potravin. Když budete vybírat, budete předcházet únavě, podrážděnosti, nemocem a samozřejmě i přibírání. Volte celozrnné obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, libové maso, kvalitní sýry atd. Zkuste se vyhýbat vysoce průmyslově zpracovaným jídlům.
4. Pijte dostatek. Pitný režim je ve zdravém životním stylu neopomenutelným bodem. Berte si lahev s vodou k pracovnímu místu a nezapomínejte se napít, klidně si dejte upozornění. Více o pitném režimu si přečtěte tady.
5. Snažte se o běžný režim. Směnný provoz sice naruší pravidelný režim i tak si ho zkuste vytvořit. Tělo pravidelnost prostě vyžaduje. Existuje u nás tzv. cirkadiánní rytmus, který má jistou periodicitu (pro usnadnění 24 hodin), jedná se o pravidelné změny různých fyziologických funkcí. 

Tohle by pro vás mohl být malý oříšek, co? Tak si uvedeme příklad.

Ráno vstanete, dáte si snídani a celý den fungujete normálně. Jíte pravidelně, jak jste zvyklí
Př. snídaně, oběd a večeře (pokud svačíte, tak i svačinky). 
Po večeři jdete do práce, cca v 7 hodin nastupujete.
V 9 na vás přijde hlad. Dáte si malou svačinku, třeba jogurt s ovocem. 
Ve 12 hodin máte opět hlad. Opět přišel čas na svačinku, tentokrát třeba chlebík se šunkou, sýrem a okurkou.
Ve 3 hodiny ráno další svačinka.
V 6 hodin přicházíte domu, buď půjdete rovnou spát, nebo si můžete dát něco malého. Například jablko.
Vstanete kolem poledne a dáte si rovnou oběd. Můžete zkusit třeba celozrnný kuskus se zeleninou a balkánským sýrem. A dále pokračujte svačinou nebo rovnou večeří.

Pokud nesvačíte, tak nejspíš dostanete hlad až kolem půlnoci, dáte si větší svačinku.
Další třeba až kolem 5 hodiny. Ale nenajezte se příliš těsně předtím, než si půjdete lehnout, ať se vám dobře spí.
Vstávat budete třeba opět kolem poledne a začnete tedy obědem.

A takto to funguje analogicky, dle toho v jakou denní hodinu vstáváte a pracujete. Snažte se jednoduše o pravidelnost. Nejezte nárazově, chystejte si zdravá jídla. Bude se vám lépe pracovat a vaše tělo vám tuto péči vrátí.
A nezapomeňte! Najděte si režim, který bude vyhovovat vám, který budete moci vzhledem k práci dodržovat. Někdy se vám bude dařit více a někdy méně, to je normální. Je to samozřejmě individuální. :)
Příklady malých svačinek:
  • žitný chléb se sýrem, šunkou a zelenina
  • jogurtové nápoje (pozor na přidaný cukr, raději si připravte doma smoothie: kefírové mléko + kus ovoce = hotovo)
  • celozrnný knäckebrot s luštěninovou pomazánkou a zeleninou
  • hummus se zeleninou
  • cottage se zeleninou
  • zelenina nebo ovoce
  • bílý jogurt nebo tvaroh s ovocem
  • bílý jogurt s trochou domácího müsli
A jak jde stravování ve směnném provozu vám? 
A. ♥ 

3 komentáře

  1. Mamka pracuje na směny (i noční). Když se byla poradit, jak se ma stravovat, tak ji řekli, že kdyz se po nocni vzbudi, ma se prvně nasnídat a az potom oběd. Je tedy lepsi, když vstane treba v jednu odpoledne, dát si oběd?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý je samozřejmě individuální a tak je nutné k tomu přistupovat. Záleží co tvojí mamce vyhovuje. Ale jak píšu v článku, pro tělo je lepší, když má pravidelný režim, nějaký, daný pro toho člověka. Takže klidně může začít snídaní, ale je jasné, že (pokud jde ten den normálně spát) do večera už oběd i večeři nestihne a bude mít jen jedno. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová