Jsem zastánce zdravého stravování a životního stylu. Ale rozhodně nedělím potraviny na zdravé a nezdravé. Nezdravé je spíše rozdělování potravin na zdravé a nezdravé.

Takže takové ty recepty na "cukroví bez cukru" (takže oví, nebo co?) mi lezou krkem. Pokud vám to nevadí, klidně do něj dejte celozrnnou mouku, uberte na množství cukru a tuku, ale bát se ho nemusíte.

I kdybyste snědli celý tác cukroví, ono se taky nemusí vůbec nic stát, pokud to neděláte každý den po celý rok. Z jednoho dne nepřiberete ani kvůli tomu neonemocníte. Fakt, čestný nutriční. :)

Tak dost řečí a tady je recept na moji variantu lineckého cukroví, věřte mi, že je neskutečně dobré!
Na 2 plechy:
200 g vlašských ořechů
200 g (celozrnné) mouky
80 g medu (čekankového sirupu)
60 g změklého másla
60 g řepkového oleje 


Postup:
Ořechy umelte na jemnou mouku a v míse smíchejte s moukou.
K této směsi přidejte rozehřáté máslo, olej a med. Pokud by těsto bylo stále příliš suché, přidejte trochu másla. Těsto zpracujte rukama do kompaktní hmoty, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, alespoň 1 hodinu. 
Těsto vyválejte, osvědčilo se mi válet mezi 2 potravinářskými fóliemi, těsto se tak nelepí a netrhá.
Předehřejte si troubu na 170 °C. Vykrajujte požadované tvary a pečte 7-9 minut.
Vychladlé linecké slepujte džemem a můžete ho i polít čokoládou nebo je v ní jen namočit a posypat pistáciemi.
Krásné Vánoce a nezapomínejte sdílet pod #dobrotyodA

3 komentáře

  1. Prosím o radu, těsto mám hotové, ale přijde mi hrozně mastné. Je to tak v pořádku? Nebo mám radši přidat mouku? Vše jsem dělala dle receptu... díky Iveta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mělo by být trochu mastnější. :) Ale hodně záleží na ořeších, některé pouští více oleje. Já bych mouku nepřidávala, pokud těsto půjde mezi foliemi vyválet po odležení v lednici. :)

      Vymazat
  2. Mám doma pytel jemně mletých kešu, tak jsem se recept rozhodla vyzkoušet a výborné. Jen jsem vykrajovala moc tenké těsto, tak mi z toho vyšly spíše sušenky. Ale jdu dělat další várku a tentokrát dám do formy na rohlíčky. A děkuji za tip válet těsto mezi fóliemi 😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová