zdravější linecké cukroví s ořechovou moukou

Jsem zastánce zdravého stravování a životního stylu. Ale rozhodně nedělím potraviny na zdravé a nezdravé. Ono dát si občas i něco nezdravého je zdravé.
A o Vánocích se všichni můžou zbláznit z toho co mají dělat, aby se vyhnuli nezdravému cukroví a štědrovečerní večeři a hlavně nenabrali ani gram na hmotnosti. A přitom je to jednoduchý, dejte si trošku cukroví v klidu a bez výčitek. Nechoďte kolem něj celý den s tím, že jste si ho zakázali a nakonec ho sníte 5x víc, než kdybyste si v klidu nandali na talíř a ještě se cítíte mizerně.
Takže takové ty recepty na "cukroví bez cukru" (takže oví, nebo co?) mi lezou krkem. Samozřejmě i já dělám některé cukroví zdravější formou, takže místo bílé mouky dám celozrnnou, místo másla použiji rostlinný olej. A některé cukroví prostě zdravěji udělat nejde (třeba vosí hnízda nebo jo?) no a? Taky jich nesním celý tác a i kdyby, tak se přeci nic nestane. Z jednoho dne nepřiberete ani kvůli tomu neonemocníte. Fakt, čestný skautský. :)

Tak dost řečí a tady je recept na moji variantu lineckého cukroví, věřte mi, že je neskutečně dobré!
Na 2 plechy:
200 g vlašských ořechů
200 g ovesné mouky (namletých ovesných vloček) nebo jiné cleozrnné
80 g čekankového sirupu
60 g změklého másla
60 g řepkového oleje 


Postup:
Ořechy umelte na mouku, stejně tak i ovesné vločky, pokud nemáte mouku - je potřeba, aby byla opravdu hladká.
V míse smíchejte namleté ořechy s ovesnou mouku - dobře se vám bude pracovat i s celozrnnou ječnou, špaldovou nebo pšeničnou.
K této směsi přidejte rozehřáté máslo, olej a sirup. Pokud by těsto bylo stále příliš suché, přidejte lžíci sirupu navíc. Těsto zpracujte rukama do kompaktní hmoty, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, alespoň 1 hodinu. 
Těsto vyválejte, osvědčilo se mi válet mezi 2 potravinářskými fóliemi, těsto se tak nelepí a netrhá.
Předehřejte si troubu na 170 °C. Vykrajujte požadované tvary a pečte 7-9 minut.
Vychladlé linecké slepujte marmeládou (můžete zkusit třeba tento recept na domácí) a polít čokoládou nebo je v ní jen namočit a posypat pistáciemi.
Krásné Vánoce a nezapomínejte sdílet pod #dobrotyodA

Komentáře

  1. Prosím o radu, těsto mám hotové, ale přijde mi hrozně mastné. Je to tak v pořádku? Nebo mám radši přidat mouku? Vše jsem dělala dle receptu... díky Iveta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mělo by být trochu mastnější. :) Ale hodně záleží na ořeších, některé pouští více oleje. Já bych mouku nepřidávala, pokud těsto půjde mezi foliemi vyválet po odležení v lednici. :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!