zdravější linecké cukroví

Jsem zastánce zdravého stravování a životního stylu. Ale rozhodně nedělím potraviny na zdravé a nezdravé. Ono dát si občas i něco nezdravého je zdravé.
A o Vánocích se všichni můžou zbláznit z toho co mají dělat, aby se vyhnuli nezdravému cukroví a štědrovečerní večeři a hlavně nenabrali ani gram na hmotnosti. A přitom je to jednoduchý, dejte si trošku cukroví v klidu a bez výčitek. Nechoďte kolem něj celý den s tím, že jste si ho zakázali a nakonec ho sníte 5x víc, než kdybyste si v klidu nandali na talíř a ještě se cítíte mizerně.
Takže takové ty recepty na "cukroví bez cukru" (takže oví, nebo co?) mi lezou krkem. Samozřejmě i já dělám některé cukroví zdravější formou, takže místo bílé mouky dám celozrnnou, místo másla použiji rostlinný olej. A některé cukroví prostě zdravěji udělat nejde (třeba vosí hnízda nebo jo?) no a? Taky jich nesním celý tác a i kdyby, tak se přeci nic nestane. Z jednoho dne nepřiberete ani kvůli tomu neonemocníte. Fakt, čestný skautský. :)

Tak dost řečí a tady je recept na moji variantu lineckého cukroví, věřte mi, že je neskutečně dobré!
Na 2 plechy:
200 g vlašských ořechů
100 g namletých ovesných vloček
100 g celozrnné špaldové mouky
80 g čekankového sirupu
30 g změklého másla
70 g řepkového oleje 
špetka soli
lžička citronové kůry

Dále:
marmeláda (můžete zkusit třeba tento recept na domácí)
80% čokoláda
namleté pistácie

Umeleme si ořechy na mouku, stejně tak i ovesné vločky. Čím lépe budou namleté, tím lépe se vám bude s těstem pracovat.
Do velké mísy dáme namleté ořechy, ovesné vločky, mouku, sůl a citronovou kůru.
Vše promícháme a přidáme sirup, máslo a olej (pokud by vám těsto nešlo spojit, přidejte ještě 1 lžíci tuku). Zpracujeme buď rukama.
Z těsta uválíme váleček a zabalíme ho do potravinářské folie a dáme alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice. 
Těsto vyválejte, docela se mi osvědčilo ho válet mezi 2 potravinářskými fóliemi. Bude se vám mnohem lépe pracovat. Vykrajujte, hvězdičky, srdíčka, klidně třeba autíčka.
Linecké pak pečeme na 170°C 7-9 minut.
Můžeme ho slepovat marmeládou a polít čokoládou, nebo ho v ní jen namočit a posypat pistáciemi.
Dobrou chuť a nezapomínejte sdílet pod #dobrotyodA

Komentáře

  1. Prosím o radu, těsto mám hotové, ale přijde mi hrozně mastné. Je to tak v pořádku? Nebo mám radši přidat mouku? Vše jsem dělala dle receptu... díky Iveta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mělo by být trochu mastnější. :) Ale hodně záleží na ořeších, některé pouští více oleje. Já bych mouku nepřidávala, pokud těsto půjde mezi foliemi vyválet po odležení v lednici. :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!