Co je vlastně IIFYM a co na něj říkám? Tahle otázka mi v posledním roce přišla tolikrát, že bych to ani na všech svých prstech nespočítala. Je to výživový směr, který se aktuálně těší velké popularitě. Za touhle zkratkou se skrývá If It Fits Your Macros. Což tedy znamená co ti sedí do maker (makroživin). V dnešním článku chci rozebrat výhody a nevýhody tohoto směru.

A protože jsem holka rejpalka, tak začneme mínusy. První úskalí vidím v tom jak si zjistíte potřebu makroživin. Existuje mnoho kalkulaček a vzorců, které většinou pro výpočet potřebují znát vaši výšku, hmotnost, pohlaví, věk a pohybovou aktivitu. U hmotnosti je problém v tom, že už nebere v potaz vaši tělesnou konstituci, kolik máte svalů, kolik tuku a jak jste celkově stavění. Další problém je pohybová aktivita, většina laické veřejnosti nedokáže odhadnout svou pohybovou aktivitu, a tak často dochází k nadhodnocení i podhodnocení. Ale dejme tomu, že by byl odhad potřeby v pořádku.

A co teď. Teď se stanete otrokem kalorických tabulek (nebo jiné aplikace) a kuchyňské váhy, protože odteď si musíte všechno vážit, zapisovat a svůj denní příjem naplnit. Splnit všechny makroživiny, nepřešvihnout je a zároveň jich nemít příliš málo. Často jsem četla, že výhoda je, že se nepočítají kalorie. Když počítáte všechny makroživiny, tak logicky počítáte i kalorie (i když nepřímo). To mi přijde super omezující a otravné. Já sama si zhruba 1x za měsíc zvážím svoje jídlo, abych měla ujištění, že jím vyváženě a nic mi nechybí/nepřebývá, ale dělat to každý den..ufff, ne, díky!
Dalším úskalím je volba potravin. IIFYM totiž povoluje vlastně jakékoliv potraviny, což je hlavní výhodou tohoto směru. Takže klidně můžete celý den jíst sladké a tučné, když se vám to vejde do maker. Takže když takový člověk ví, že půjde na oslavu narozenin, ráno bude radši hladovět a pak se přes oběd pořádně přecpe vším možným. Na většině stránkách, která iffym propaguje se doporučuje jíst alespoň 80% zdravé potraviny. Takže ona ta výhoda zas takovou výhodou není, protože pokud jíte zdravě, tak je v pořádku si dát něco malého sladkého nebo tučného, ale není v pořádku zblajznout půlku kachny s 8 knedlíky a pak to zajíst půlkou pekáče buchet a zalít to colou. 

No a poslední nevýhodu vidím v tom, že člověk hrozně analyzuje veškeré jídlo co má na talíři. Nevidí brambory, ale sacharidy, nevidí sýr, ale bílkoviny, nevidí ořechy, ale tuky. Určitě je dobré, aby člověk věděl do jaké skupiny potravina patří, ale není nutné je takhle šíleně rozdělovat. 

A abych nebyla pouze negativní, tak výhody jsou samozřejmě v tom, že je korigován příjem. Samozřejmě záleží na výběru potravin, ale pokud je jídelníček pestrý a vyvážený, tak v jeho dodržování nevidím problém, mě by teda omezovalo to počítání, ale proč ne. A samozřejmě chápu, že pro takové fitnessky, vzpěrače a další je to určitě velký pomocník. 

Takže poslední slova na závěr. Pokud vás baví si počítat a vyhovuje vám to, tak klidně pokračujte, ale nepřehánějte to. Když si dáte jídlo bez zvážení a zapsání, tak se nic nestane. ;)

A jak to máte vy, počítáte nebo to není pro vás? :)
A. ♥

3 komentáře

  1. Absolutní souhlas :D Ty obrázky mě pobavily :D

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se, obrázky jsou super :D Já IIFYM jela asi 3 měsíce a tak mi to poškodilo psychiku, že už nikdy víc dlouhodobě :( Přesně jak píšeš, začala jsem z toho šílet, už nebylo jídlo ale jenom S, T a B, jakékoliv neplánované jídlo mi vadilo... Naštěstí jsem z toho už venku, jím intuituvně a vyváženě. Jenom jsem zvyklá na více pohybu a hodně jídla a teď před zkouškovým pohyb není, ale jídlo an nervy jo, tak bych to měla trochu víc hlídat... :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi se z toho v pořádku dostala. To je potíž s takovými způsoby stravování, že se na něj člověk maximálně soustředí a nedokáže se uvolnit. :)
      Až bude škola zase trochu volnější, určitě se hned dostaneš do kondice.:))

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová