Dnes pro vás mám jen rychlý recept na golden milk. Tento nápoj pochází z Asie a většinou se připravuje teplý, ale je možná i studená varianta. Já mám raději ten teplý. Je naprosto výborný a díky kurkumě krásně žlutý. Protože je to, ale velmi jednoduchý recept, tak jsem chtěla napsat něco i o účincích kurkumy na lidský organismus. Dnes je kurkuma v rámci celostní a Čínské medicíny hojně doporučována na léčbu vlastně úplně všeho. To bych nebyla správná studentka lékařské fakulty, abych k těmto informacím bez pod kladů nebyla skeptická. Takže jsem projela PubMed a Web of Science, našla několik studií zabývajících se účinky kurkumy a tak si něco málo víc o kurkumě můžete přečíst pod receptem. :)

1 hrnek mléka
1 lžička nasekaného zázvoru
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky skořice
špetka pepře

Mléko dáme do kastrůlku a začneme zahřívat, přidáme všechny další složky a za občasného míchání necháme ohřát na námi požadovanou teplotu. Hotovo! Já říkala, že je to hodně jednoduchý.

Kurkuma:
Obsahuje barvivo kurkumín, které má antioxidační účinky.
V několika studiích vyšel její pozitivní vliv na mikrobiotu, tedy na bakterie, které máme ve střevech (jsou to naši kámoši, neděste se).
Zklidňuje menstruační a poporodní bolest.
Jedna studie dokonce prokázala pozitivní vliv na kognitivní funkce u straších osob.
ALE! Nic není tak růžové jak se zdá a nic se nesmí přehánět.
Našla jsem i mnoho studií, které varovali před možnou toxicitou kurkumy v případě jejího nadužívání. Byla zjištěna nevolnost a průjmy.
Proto všeho s mírou a rozumem. Neočekávejte, že vám kurkuma vybělí zuby, ochrání vás před rakovinou nebo vyléčí cirhózu jater. Bohužel superhrdinské potraviny prostě neexistují. :)

3 komentáře

  1. Ke kurkumě je nutný pepř. Piperin mnohonásobně zvyšuje vstřebatelnost kurkuminoidů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ten pepř tam máte, chválím a příště čtu pozorněji. :-)

      Vymazat
  2. Kurkumu používám ve svých receptech často :) naučila mě jí používat mamka.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová