Nedávno jsme se bavily s kamarádkou, se kterou studujeme, že pro nás je už automatické číst si složení potravin a koukat na výživové hodnoty, ale spousta lidí kolem nás se v některých pojmech více či méně ztráci. A tak jsem se rozhodla napsat články o základních složkách stravy - sacharidech, tukích a bílkovinách. V nějaké komplexní verzi, kterou pochopí i člověk, který si o nich nepamatuje nic ani ze základní školy z hodin chemie. :)

A dnes tedy o sacharidech.
Sacharidy jsou jednou z makroživin, a proto jsou k životu nezbytné. Jsou největším a nejpohotovějším zdrojem energie pro naše tělo. Sacharidy by pro většinu populace měly tvořit zhruba 50-60 % přijmu, o zbytek se dělí bílkoviny a tuky. 

Pro náš účel bude nejjednodušší rozdělit je na sacharidy komplexní a jednoduché. 
Komplexní sacharidy jsou tzv. polysacharidy, to tedy znamená ty nejsložitější. Patří mezi ně například škrob, glykogen (zásobní forma energie, které jsou v játrech a svalech), celulóza (vláknina, nestravitelná část potravy, která nám pomáhá s chozením na záchod). Tato skupina je označována jako "ta hodná" a pro nás prospěšná.
Najdeme je v rýži, bramborách, vločkách, těstovinách a dalších obilovinách a luštěninách.
Jednoduché sacharidy, ne-zcela správně cukry, zahrnují skupinu monosacharidů (př. glukóza, fruktóza) a disacharidů (maltóza, sacharóza - cukr co si koupíte v obchodě, laktóza - v mléčných výrobcích). Ty najdete ve větší míře v ovoci a sladkostech. Jsou brány tedy za "ty zlé". Na rozdíl od komplexních je tělo vstřebává rychleji. Takže rychleji zvyšují hladinu krevního cukru a z toho důvodu můžete pociťovat dříve hlad a chuť na sladké.

Takže tedy přílohy jo a ovoce ne? Ne, takhle to nefunguje.
Pokud jíte rozumně na cukrech a sacharidech celkově není vůbec nic špatného. Dnes je trend vyhýbat se sacharidům jednoduchým i komplexním jako čert kříži. Jistě zhubnete rychle, ale vydrží vám to? Je to sice individuální. Většině lidí však ne, člověk většinou není schopný držet radikální stravu do konce života.

Úplným vyhýbáním se sacharidům svému tělu moc neprospějete. Ochudíte se o vlákninu a v takových případech nehrozí jen nepříjemná zácpa, ale i horší následky, to vás zase nechci strašit. Hubnete jen díky tomu, že váš celkový energetický příjem je nižší. Takže výsledek bude stejný, jako byste snížili celkově svůj příjem, ale ve vyváženém poměru.
Vynecháváním příloh (tedy komplexních sacharidů) často dochází k:

  • podrážděnosti
  • únavě
  • poruchám vyprazdňování
  • přejídání se sladkým jídlem
  • touhám po sladkém jídle


Samozřejmě není dobré to se sacharidy zase přehánět. Jejich nadměrným přívod také není vhodný. Pokud je sacharidů a cukrů příliš, tělo získává velké množství energie navíc, kterou nedokáže spotřebovat a tak ji ve formě zásobních tuků ukládá.
Je důležité i jaké sacharidy přijímáme. V jídelníčku by měli převažovat komplexní, ale ani jednoduché bychom neměli opomíjet.

Samozřejmě potraviny, v kterých je cukr přidán, vám v jídelníčku mohou úplně v klidu chybět, ale ovoce je pro tělo důležité. (Zase 10 banánů denně není ok, jo?)

Na obalu potravin tedy sledujte celkové zastoupení sacharidů a především poměrem mezi komplexními sacharidy a cukry. Já se řídím hodně intuitivně podle toho o jaký typ potraviny se jedná. V některých je důležité, aby byla naprostá převaha komplexních sacharidů v některých ne. To by bylo na samostatný článek.

Důležité tedy je jíst pestře a pokud nemáte nějaké zdravotní omezení, není nutné se sacharidům vyhýbat. Zařazovat tedy komplexní sacharidy i ty jednoduché. Klidně si dejte ovoce, když nesníte 1 kilo ovoce každý den, tak vám to neublíží. Naopak dva kousky ovoce byste měli sníst každý den.
Přílohám se taky nemusíte vyhýbat, jen si místo houskového knedlíku dejte třeba celozrnné těstoviny nebo rýži.
A ano dokonce i dort si můžete dopřát, nedoporučuji na denní bázi, ale občas si můžete dát vše. No a věřte, že sacharidy můžete jíst ráno, v poledne i večer. Ne, sacharidy na večer z vás neudělají tlouštíka, jde o celkový příjem a výdej. :)

Na co si dat pozor:
Pokud si budete kupovat něco z ovoce, nebo něco kde prevažuje ovocná složka, je jasné, že ve složení budou převažovat cukry. Ale pokud si budete kupovat třeba ty těstoviny (nebo rýži, pečivo, prostě přílohy) cukry by z celkových sacharidů měly být v minimálním množství. Stejně tak je tomu u müsli tyčinek a cerealií (a jiných rádoby zdravých potravin), na ty obvzlášť pozor, často jsou doslazované cukrem, medem nebo jsou v polevách (mnoho nekvalitního tuku). Tady by tedy také cukry měly být v malé míře. 
Takže pozor na kupované müsli, müsli tyčinky, energetické tyčinky a zdravě tvářející se sušenky.

Díky za přečtení.
A. ♥

3 komentáře

  1. Hezky sepsaný, přehledný a užitečný článek :-)
    Je pravda a škoda, že většina lidí si složení na potravinách vůbec nečte. Ale ono je to hlavně tím, že většina lidí (hlavně těch starších) tomu pořádně nerozumí. Budu se těšit na další články tohoto tipu :-)

    Lucinne_ReadLoveEat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně. Právě díky těmto nevědomostem se pak lidé jednoduše nachytají na "zdravou" potravinu, která samozřejmě zdravá vůbec není. Například třtinový cukr.
      Jsem moc ráda, že se článek líbil. :)

      Vymazat
    2. Milá Lucienne, se staršími lidmi jsou jen a jen samé problémy. :-)Jistě, většina z nich nečte štítky se složením potravin. K čemu by jim to také bylo, když někteří mají (i pro mne) neuvěřitelně nízké důchody, takže si stejně nemohou vybírat a kupují to, na co jim stačí prostředky. Vezmeme-li do úvahy ješte i fakt, že většina z nich nehodlá změnit zažité stravovací zvyklosti, asi se s tím nedá udělat vůbec nic.

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová