Než jsme s mamkou vyrazily do Barcelony, hledala jsem různě skrz blogosféru, kam vyrazit. Co musíme vidět, kde se musíme najíst. Protože jsem na gymplu měla Španělštinu (ačkoliv nic neumím), tak jsem věděla o mnoho místech, která chci navštívit a také jsem věděla co je nutné ochutnat. Ve Španělsku už jsme několikrát byla a jednou dokonce i v Barceloně, ale pouze na jeden den a moc jsme si toho neužili. Jen jsme se rychle prošli po městě a už zase frčeli dál. To už ale odbočuji, takže zase zpět. I já jsem pro vás připravila článek, co v Barceloně musíte vidět a kde se musíte najíst. Pokud byste chtěli vidět video z celé cesty, tak ho najdete zde. :)
Začala bych památkami a místy, kam se podívat. Prvním takovým místem je Parc de la Ciutadella, který se nachází v centru města. Sem by měl zavítat každý, všude tu krásně rostou keře a květiny, je to taková botanická zahrada, je to tu ideální pro piknik a opravdu mnoho místních sem chodí cvičit (běhat i posilovat). Vstup je samozřejmě zdarma. 
Další zastávkou by měla být Font Magica, zde se určitě zastavte na krásné světelné představení, do kterého hraje hudba. Ta atmosféra je neuvěřitelná, všichni zpívají a představení je vážně krásné. Navíc my ji navštívily zrovna, když pršelo, to určitě atmosféru také dokreslilo. Vstup je samozřejmě také zdarma.
Parc Güell je jeden z odkazů Antoniho Gaudího, my sem přijely metrem. Sice jsme všude chodily pešky, ale sem to od nás bylo 5 km a mamka měla takové puchýře, že metro bylo jasnou volbou. Od metra můžete vyjet nahoru po eskalátorech, my je bohužel přešly a nahoru jsme si to hezky vyšláply. Je zde placená i neplacená část. Na placenou si určitě kupte lístky dopředu (lístky kupuji zde), jinak budete několik hodin čekat, než budete moct vstoupit. Z parku uvidíte krásný výhled na celou Barcelonu.
U Gaudího ještě chvilku zůstaneme, určitě se zastavte v Casa Batlló, i zde doporučuji si koupit lístky přes internet dopředu. Tohle místo mi opravdu vyrazilo dech, dostanete audio a video průvodce, kdy uvidíte jak dům vypadal ještě dříve a bez turistů. Dostanete se až nahoru domu a také se rozhlédnete po Barceloně.
A ještě pořád budeme u Gaudího, Sagrada Familia. To je taková povinnost, i přesto, že je stále nedokončená (hotová by měla být v roce 2026) je naprosto nádherná. Gaudí byl opravdu mistr, celá stavba působí odlehčeně, ale přitom je tak mohutná, strop opravdu vypadá jako v korunách stromů. Od jeho jiných staveb mi přijde úplně odlišná, ale přitom je v ní vidět typický Gaudí, dává to smysl?  Díky jeho mistrným oknům je uvnitř úžasné světlo. Lístky si opět určitě kupte dopředu přes internet.
Další místa, která byste si měla projít je určitě Gotická čtvrť, ve které se nachází i Cathedral (vstup zdarma), kam se také stojí za to podívat. Dále se určitě projděte po ulici La Rambla, doporučuji ráno, kdy je zde klid. My bydleli hned vedle této uličky a ráno byla vážně nádherná. 
Teď se přesouváme k jídlu. Na snídani bych doporučila malou kavárničku Dulcinea, kde musíte ochutnat churros s čokoládou a také ensaimadas. Pokud si budete dávat kávu, my měly cappuccino, tak pozor jsou dost silné. Uvidíte zde místní starší dámy, jak sem chodí na snídaně. Tohle místo mělo vážně kouzlo a doporučuji ho navštívit!
Na čerstvé ensaimadas take away jsme chodily do Tot boníssim, kterou jsme také neměly daleko od domova. Určitě tu vyzkoušejte i další skvělé dobroty asi s ničím nešlápnete vedle.
Původně jsme měly namířeno jinam, ale restaurace s tapas, kterou nám doporučil Juan (náš bytný) byla plně obsazena. Naštěstí o kousíček dál byla La Bona Sort, kde jsme ochutnaly skvělá jídla - patatas bravas, gazpacho a tataráček z lososa a tuňáka. 
Na tapas jsme zašly ještě do restaurace La Fresca, kterou jsme objevily náhodou cestou z pláže. Tahle restaurace, krom výborného jídla, byla tak nádherná. Při jídle jsem seděla v okně, interiér byl opravdu kouzelný a útulný, obsluha moc milá a sépie a calamary stály vážně za to. Určitě vyzkoušejte i Catalana cream nebo třeba mojito sorbet.
Do tapas restaurace jsme si zašly ještě jednou a to do Güell tapas, kterou jsme měly v ulici. Tady jsme ochutnaly výbornou sangriu, další patatas, salát s mořskými plody, grilovanou zeleninu a chobotnici s pečenými brambory. V půlce naší "hostiny" do restaurace zabloudili zpěváci, kteří nám k jídlu hráli typickou catalánskou hudbu.
Poslední restaurací, kterou bych vám doporučila je Bar 1800, kde podávají úžasnou paellu. Tu jí vážně miluju a tady určitě nešlápnete vedle. Také ochutnejte jejich místní cava, což je šumivé víno, které je vážně moc dobré. 
Můj poslední tip je na ubytování. My si ho našly přes Airbnb u milého Argentince Juana, který bydlel hned v centru kousek od La Rambla, což bylo skvělé, protože jsme vše měly v okolí 2 kilometrů. Až na jedno použití metra jsme pořád chodily pešky a doporučuji to i vám, Barcelonské uličky se neomrzí. Ale zpět k tomu ubytování, takže skvělá lokace, krásný a útulný pokojíček, čistota, určitě vám to zde můžu doporučit. 
Už jste Barcelonu navštívili nebo se do ní chystáte?

6 komentářů

  1. skvelý článok!
    ja by som do Barcelony veľmi rada išla hlavne kvôli Gaudího tvorbe, naozaj sa mi to všetko veľmi páči :) a mňam, tá paella !!

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou jsem v Barceloně byla skrz výlet na dovolené a moc jsem si to užila, krásné město :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně nádherné, já si to tam neuvěřitelně zamilovala. :)

      Vymazat
  3. Taky jsem byla o prázdninách v Barceloně. Nejvíc se mi líbila noční turistická projížďka autobusem po městě :)
    http://kvilla7.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu jsem sice nezažila, ale aspoň jsme tam toho hodně nachodila večer. :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová