Léto a grilování k sobě prostě patří. Máte pocit, že je ale nemožné grilovat a přitom jíst zdravě, nebo dokonce hubnout? 

Mám pro vás 5 tipů, jak na to lépe:


1. Teplota grilu

Dnes jsou velmi oblíbené plynové či kontaktní grily, z hlediska teploty a rizikového přepalování tuků jsou rozhodně vhodnější variantou. I u klasických uhlíkových grilů lze riziko vzniku karcinogenních a toxických látek eliminovat – nedávejte grilované suroviny přímo nad plamen, nebo příliš žhavé uhlíky. Raději je dejte po stranách, kde není tak vysoká teplota.
 
Dopomoci tomu můžete ještě díky kratší době grilování. Jen pozor, dbejte na dostatečné propečení, ať eliminujete riziko alimentární nákazy. Raději tedy potraviny nakrájejte na menší kousky, můžete připravit například špízy. 

 


2. Marináda

Už v prvním bodě jsem zmínila odkapávající tuk, který se jednoduše přepaluje a vznikají tak škodlivé látky. To můžete eliminovat výběre surovin. Pokud vyberete maso, sáhněte raději po tom více libovém a k jeho marinádě použijte menší množství.

 

Zamyslete se i nad typem oleje. Na marinádu bych vám doporučila klasický řepkový olej, který má vysoký bod zakouření i vhodné složení. Ale ani s ním to nepřehánějte.

 

Buřty, párky a klobásky si dopřejte spíše výjimečně. 


 

3. Není to jen o mase

Ať už jste či nejste vegetarián, zkuste občas sáhnout i po něčem jiném, než je jen maso, nebo třeba ryby. Výborným zdrojem bílkovin na grilování je také například tofu a jiné rostlinné alternativy, kterých je dnes k dostání mnoho. Můžete koupit už přímo v marinádě na gril, nebo si koupit naturální a doma si ho obalit v bylinkách, které máte nejraději.
 
Určitě se mezi vámi najdou i milovníci sýrů. I ty mohou být velmi dobrou alternativou k masu. Nejčastěji na grilu vídáme určitě hermelín. Zkuste ho vyměnit za hermelín light („figura“), který má oproti běžné variantě daleké méně tuku a je tak vhodnější alternativou.
 
Celé grilování můžete obohatit i nějakým výborným dipem z řeckého jogurtu nebo skyru. Stačí ho smíchat s bylinkami a kořením, nebo připravit například tzatziki. 


 

4. Neopomeňte přílohu a zeleninu 

I při grilování myslete na přílohu. Na gril můžete přihodit například pokrájené brambory – ideálně v grilovacím tácku, nebo si přineste nějaký dobrý chléb. Pokud sáhnete po žitném, žitno-pšeničném či celozrnném, zvýšíte příjem vlákniny, jídlo vás více zasytí a nebude vám tak těžko.
 
I zelenina by na vaší grilovací tabuli neměla chybět. Přidejte něco čerstvého, ale klidně i grilovaného. Cuketa, cibule, mrkev, paprika – to vše je z grilu naprostá lahůdka. Opět vám pomůže se zasycením. Kromě vlákniny, obsahuje i další ceněné látky s pozitivním účinkem na náš organismus.


 

5. Alkohol a sladké nápoje

Většina lidí si bez alespoň jedné sklenky alkoholu neumí grilování představit. Pokud to pro vás není každodenní kratochvíle, nemusí to být tak velký problém, ale stejně ho zkuste alespoň omezit. Nezapomeňte k němu pít i dostatek vody
 
Trochu lepší variantou jsou nealkoholická (neochucená!), nebo nízkostupňová piva. A pokud jste odhodlání alkoholu na grilování odolat zcela, ale potřebujete výraznější nápoj, zkuste si připravit třeba mátový čaj, který dáte vychladit do lednice.


 

Co si z toho odnést:

Grilování se obávat nemusíte, ale hlídejte si příjem alkoholu, myslete na množství použitého tuku a snažte se eliminovat vznik škodlivých látek. Není to nic složitého a grilování je stále zábava.
Díky za přečtení.
A.

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová