Vánoce se pomalu blíží a s nimi možná kromě radosti i strachy, jak je tentokrát přežít bez kil nahoře. Jak na to? A jde to vůbec?
Myslete na to, že jíst zdravě, není jen o dokonale nutričně vyváženém jídelníčku, ale také o přístupu ke stravě. S naprostým klidem si tedy na Vánoce můžete dát cukroví, bramborový salát, řízek a nemusíte kvůli tomu celý den hladovět, nebo 3 hodiny cvičit.
Jak tedy na to a zároveň se nezbláznit? Pojďme si odpovědět na pár otázek.

Jde vůbec mlsat zdravě?

Co je vlastně zdravé a co ne? Kde je ta hranice?
Nejde jen o to, co jíte, ale také o to, kolik toho sníte a s jakou pravidelností to děláte. To je důležité si uvědomit.
Není nic špatného na tom, že si k dopoledne k čaji nebo kávě zakousnete sušenku. Ano, i tu z bílé mouky, s cukrem a máslem.
Problém je, že místo toho, abychom se pořádně a dostatečně najedli, se odbýváme. Pak nás honí mlsná a proto se dojídáme sladkým, nebo v závěru dne sníme daleko větší množství jídla, protože doháníme deficit "nasbíraný" za celý den.

Je "zdravé" cukroví lepší?

Nejsem proti tomu, aby se dělala “zdravější” cukroví, ale stejně tak nevidím problém v těch klasických. Může být fajn v klasickém receptu ubrat trochu másla a nahradit ho nutričně hodnotnějším řepkovým olejem, přidat trochu celozrnné mouky a ubrat na cukru. Ale to určitě neznamená, že byste takového cukroví měli sníst neomezené množství. Je to pořád cukroví. :)

Cukroví bez mouky?

Určitě jste zachytili trend “vše bez mouky”. Pokud vám chutná cukroví jen z datlí, nebo ořechové mouky, klidně jej připravujte, ale nemyslete si, že by bylo zdravější, nebo snad dietnější. 
V naprosté většině případů je to dokonce naopak a jsou energeticky mnohem vydatnější. Avšak si navodíme pocit, že takového můžeme jíst přeci daleko víc... 


Tak zdravější nebo klasické?

Ať už budete péct cukroví klasické nebo "zdravější", pamatujte na množství.
Jezte s klidem, vždyť víte, že to cukroví nikam neuteče. A taky že stačí, když si dáte jen trochu, protože další den si můžete zase dát. Pokud si budete říkat “Tak a zítra už ani kousek!” spíš to skončí přejedením. Takže ani zbytečné zakazování moc nefunguje.


A jak se vyhnout snědení celé krabice cukroví?

Nevynechávejte zbytek jídel a nehladovte. Základem je mít dostatečný příjem energie a živin v základu. Pak můžete jednoduše zařadit cukroví jako součást jídelníčku. Nekompenzujte cukroví dopředu tím, že budete méně jíst, dopadne to akorát tak, že cukroví sníte daleko víc.
Dejte si porci cukroví na talířek. Tak budete moci ochutnat každý kousek a stanovíte si svou porci, o které víte, že ji sníte, ale nebudete přejedení.
V klidu si s talířkem sedněte. Pobíhání a bezděčné ujídání je asi to nejhorší, člověk si vůbec neuvědomuje, kolik toho slupnul.
Uvařte si k němu dobrou kávu nebo čaj. Když budete jíst cukroví s hrnkem čaje nebo kávy, budete jíst pomaleji, navodíte si pohodu a jídlo si vychutnáte. Navíc rychleji naplníte žaludek a bude vám stačit méně. Vytvořte z něj vyváženou svačinu nebo snídani. K talířku cukroví k snídani nebo na svačinu si přidejte bílý jogurt a nakrájejte třeba jablko - tak vás jídlo zasytí a užijete si i vánoční jídlo.

Díky za přečtení.
A. 

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová