Ahoj, minule jsem psala o tom co říkám na superpotraviny a článek měl moc pěkné ohlasy,. Tak tentokrát o detoxu. Detox tady, detox tam, detox všude kam se podívám. Je to fakt všude, všude nápisy - jarní detox, chutný detox, třídenní detox, ozdravný detox a já už nevím co všechno. Jděte za výživovým poradcem a ten vám ho určitě doporučí, nejlépe tedy jarní či podzimní? Možná vám ho dokonce doporučí zařadit jednou do týdne. Tak a co si o tom myslím já?
Nenechte se okrádat. 
Na začátek bych chtěla říct, že naše tělo je vážně strašně chytře vymyšlený a udělaný. Je tak úžasný, že detoxikace v našem těle probíhá pořád, jakože prostě pořád. A nemusíte k tomu pít "detoxikační" nápoje. Naše játra, kromě jiných funkcí, umí totiž škodlivé látky přeměnit, aby pro nás nebyly nebezpečné. Jsou pak dále transportovány do ledvin, který je taky naprosto úžasným mechanismem, vyloučí do moči (krom toho jsou vylučovány i dechem, stolicí atd.). Takhle je to řečeno hodně jednoduše, aby tomu porozuměl každý, procesy jsou samozřejmě složitější, účastní se jich speciální buňky a enzymy v různých pořadích se super názvy a tak dále, ale myslím že někomu mimo obor, to takto stačí - když tak si můžete přečíst nějakou učebnici nebo se podívat třeba na wikiskripta.

Lidé mají občas pocit, že naše střevo je špinavé a fuj tajbl, protože v nás nezdravá strava hnije. Uf...Ano potrava je ve střevech opravdu zpracovávána a rozkládána - z toho se pak právě vstřebávají látky tělu prospěšné, ale i ty škodlivé (vše jde do jater, přes venu portae a tam podle charakteru dále zpracovány, to jsem psala o odstavec výš). Z tohoto hlediska by se teda dalo říct, že v nás potrava "hnije" (protože hnití = rozkládání), ale byla bych s tímto označením hodně opatrná.

Takže už teda víme, že naše tělo se krásně detoxikuje samo. Potrava naše detoxikační orgány nezatěžuje, co je ale zatěžuje je alkohol, drogy a léky. Takže pokud máte už potřebu se "čistit", raději vynechte alkohol, o drogách vůbec nemluvím a léky taky nemusíte pojídat jako lentilky, samozřejmě pokud jste nemocní, tak je berte, protože ona i nemoc je zatěžuje. 

No a co teda takový detox slibuje? To, že vám pročistí střeva, protože v nich jsou uloženy látky už od vašeho narození (nebo aspoň za poslední rok), které tam dělají neplechu. Krásně zhubnete a budete se cítit svěže. 
Takže ve střevech určitě nemáme uloženy látky od našeho narození, protože něco se vstřebá a tělo to dál zpracuje a to co nepotřebuje prostě vyloučí, jo, každej chodíme na záchod. Ne, ani lepek nám nelepí střeva a ani se nelepí na stěnu střev a tím nezmenšuje jejich průsvit (čti: Proč se lepku nemusíme bát?)
No jasně, že zhubnete. Pokud se budete 3 dny prolejvat jen čaji nebo šťávami, tak se střeva úplně vyprázdní. Ale jakmile se zase najíte, bude to zpět. Střeva jsou sice plná, ale to neznamená, že je něco špatně. Obsah se v nich zpracovává a pak dále posunuje, takže pokud máte pocit, že máte střeva příliš "pomalá" raději do svého jídla zařaďte více vlákniny, vody a pohybu, to střevní pasáž zrychlí.

Je strašně moc typů detoxu - čaje, pití ovocných a zeleninových šťáv nebo nějakých podivných kombinací - jako je voda s javorovým sirupem, citrónovou šťávou a kajenským pepřem. To zní co? 
Detoxikační čaje mají většinou projímavé účinky nebo alespoň diuretické, tak nevím, ale já bych do sebe dobrovolně projímadla necpala. Na pití těch šťáv není nic úplně špatného, ale udělejte si ji raději jen ke svačině. Nejsou tam všechny živiny, které tělo potřebuje a tak vám moc blahodárného účinky nepřinesou.  Při tom výplachu vám ještě k tomu můžou odnést střevní bakterie = probiotika, který jsou pro nás přínosné a tělo je potřebuje. A když budete jíst dostatek vlákniny, zakysané mléčné výrobky, pít dostatek, hýbat se, uděláte ji neskutečně dobře a ona se vám odmění dobrým zažíváním a celkovým zdravím.
A to, že to stojí šíleně moc peněz to už je vážně vrchol. A stejně se najdou lidi, kteří vytáhnou dva tisíce a jsou ochotni je investovat do takovéhle blbiny.
Samozřejmě naše tělo takové krátkodobé detoxy vydrží, co potřebuje si vezme ze zásob, ale není na tom nic zdravého ani výhodného.
Ani není nutné zařazovat zelený ječmen, chlorellu, matchu nebo třeba zelený jíl, které vám (krom jiných super účinků, které se jinde z potravy sehnat samozřejmě nedají...#sarcasm) pomohou se "pročistit". Zařazením si neublížíte a určitě vám přinesou nějaký prospěch, ale podle mě je to opět ztráta peněz, protože látky, které jsou v nich, najdete i v běžně dostupných potravinách. Pokud budete jíst zdravě uděláte pro tělo nejvíc a nemusíte utrácet za "zázračné" tabletky. :)

Takže můj celkový názor? Detox je ZTRÁTA PENĚZ A ZTRÁTA ČASU. Pokud chcete být zdraví a cítit se dobře, začněte jíst zdravě! Zařaďte více zeleniny, ovoce, celozrnný výrobků, zakysaných mléčných výrobků, kvalitních bílkovina a rostlinných tuků a nezapomínejte na pohyb. Prostě rychle (a udržitelně) se zhubnout nedá, raději pomalu se zdravým rozumem. Ušetříte čas, peníze, energii a bude to vážně k něčemu! Pokud už jste nějaký zkoušeli, tak nemusíte být smutní, zkušenost je zkušenost a příště už budete chytřejší. :)

Tak a jaký názor na detox máte vy nebo s ním máte dokonce zkušenost?

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová