V jednom z minulých článků jsem se věnovala cukroví - existuje nějaké zdravé, jak se vyhnout přejídání, v jaké formě si ho dát. Dnes se zaměřím na celé Vánoce. Na to, jak je zvládnout i bez zbytečného stresu z jídla.


Jde o Vánocích hubnout?
Ano, samozřejmě to jde. Ale je stejné jako sáňkování v létě. Jde to, ale je to mnohem těžší.
Já osobně doporučuji redukci “odložit”.
Tím odložit nemyslím ani nenabádám k tomu, aby se Vánoce stali svátkem obžerství. Ale chci tím říct, že když se nestresujeme a nezakazujeme, mnohem lépe celé Vánoce zvládneme. 

Nehladovte.
I z talířku cukroví můžete vykouzlit plnohodnotné jídlo (viz minulý článek). Ale stejně tak to jde i s dalšími svátečními jídly. Ani na majonézu se nedá koukat jako na něco nezdravého. Je složena ze žloutků a řepkového oleje, takže je zdrojem vitaminu E a omega 3 mastných kyselin. Ano, ve velkém množství nám bude vadit, ale stejně tak třeba i ořechová másla. To, že si ji dáme k jídlu, neznamená, že naše jídlo je automaticky nezdravé a kaloricky bohaté. Je potřeba koukat na celý kontext jídel.

Určitě vám nedoporučím, abyste přes celý den nejedli, protože vás teď čekají 3 dny návštěv u babiček a příbuzných, kde se budete přejídat. Čím více se budete za den omezovat, tím spíše se pak přejíte.
Odolat nátlaku “Dej si ještě tohle a tohle, připravovala jsem to pro tebe.” není sice úplně lehké, ale zkuste říct “Je to opravdu výborné, ale už by mi bylo akorát špatně. Rád/a si ale vezmu s sebou.”, to by docela mohlo fungovat, ne? 
Zaměřte se na vyváženost jednotlivých jídel, to vám pomůže i v boji s chutěmi na sladké a neřízenými nájezdy na ledničku. Hlídejte si v jídlech dostatek zeleniny (nebo ovoce), dostatek komplexních sacharidů a bílkovin.


Není to jen o jídle a alkoholu.
Ani o těch Vánocích nemusíte strávit veškerý čas jedením salátu z mísy, nebo cukroví z velkého tácu. Vánoce by pořád měli být o našich blízcích. Proto místo otravéného a znuděného koukání na pohádky, zkuste vyrazit na procházku za blízkými, na lyže s přáteli, nebo si zahrajte novou deskovku. Zkuste si místo neustálého stěžování vyslechnout vaše okolí, povídat si s nimi hezké věci, pochválit je, vyprávět jim o svém životě.

Já vím. Svařák, vaječňák a další alkohol. Většina lidí má pocit, že k Vánocům alkohol prostě patří, ale uvědomte si, že ho nemusíte mít každý den. Nejde jen o energetickou hodnotu, kterou alkohol obsahuje, ale o celkový vliv na lidské zdraví. A nezapomínejte k alkoholu taky dostatečně pít obyčejnou vodu.

Pohyb i o svátcích.
Pohádky i odpočinek jsou důležité, ale co takhle vyrazit i ven na procházku, na lyže, na brusle, zajít do bazénu, nebo si doma zacvičit jógu. Ideálně zapojte i další členy domácnosti.
Užijte si Vánoce, jsou jen 1x za rok a velmi rychle utečou.

Na závěr jen malé připomenutí. Zkuste si vychutnat každou chvilku koukání na pohádky, procházek ve sněhu a rodinných návštěv. Zrovna v tento čas vážně není potřeba myslet na to, že jsme po včerejší větší večeři oteklí a že je na čase začít hubnout. Buďte na sebe hodní, jsou to svátky klidu a míru. 

Díky za přečtení
A.

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová