V posledních letech je téma lepku hodně diskutované. Bezlepkovou dietu mnoho lidí považuje za zdravou a já bych vám v dnešním článku chtěla tuto problematiku trochu objasnit. Objevuje se mnoho článků, které říkají, že se lepek lepí na střeva, může za naši depresivní náladu a dokonce, že způsobuje rakovinu. 

Co je to lepek?
Lepek neboli gluten je bílkovina, kterou obsahují obiloviny. Jak už název napovídá má dávat těstu lepivou konzistenci, tato vlastnost je důležitá v pekárenství, protože tvoří vlastně kostru těsta. Jak už jsem zmiňovala, názor o zalepení střev je velmi rozšířeným mýtem. To není pravda, protože v našem trávicím traktu se lepek začne díky trávicím enzymu štěpit na jednotlivé peptidy a dále aminokyseliny, takže svou lepivost ztrácí a naše střeva nám vážně nezalepí.

Kde všude ho najdu?
Většina lidí si myslí, že ho najde pouze v pšeničné mouce, není tomu tak. Lepek je v pšenici, žitu, ječmenu, ovsu, žitovci. Mnoho lidí si myslí, že když budou jíst špaldovou mouku, tak se mu vyhnou, ale špalda je odrůda pšenice, takže i ta lepek obsahuje. Neapelujte tolik na druh obilniny, ale na to, aby byla celozrnná (nebo žitná)! A ano může to být klidně pšeničná, není na ní nic špatného, ale střídat obilniny je prospěšné, protože každá má jiné složení a díky tomu bude vás jídelníček rozmanitější.

Můžu ho jíst? 
Ano. Pokud netrpíte celiakií (intolerance lepku) nebo alergií na pšenici. V tom případě se lepku vyhýbejte. Takový alergik, nemůže sníst lepek vůbec, protože hrozí riziko anafylaktického šoku, ale celiak může teoreticky jíst potraviny, které mohou obsahovat stopy lepku, záleží na individuální toleranci. I tak by si lidé s celiakií měli na tyto potraviny dávat pozor a nekonzumovat je ve velkých dávkách. Narozdíl od alergie nejsou projevy pro strávníka většinou (ihned nebo vůbec) viditelné, ale na vaše zdraví se to podepisovat bude. 
Obě tato onemocnění lze prokázat z krevních testů, v návaznosti na tyto testy se dělá enterobiopsie a případně další vyšetření.

V poslední době je popisována tzv. neceliakální glutenová senzitivita = NGS - v krvi ani jinými testy se žádná intolerance neprokáže, ale člověk má pocit, že po vysazení lepku je jeho zdravotní stav lepší. Tento jev se, ale připisuje spíše psychosomatice, tedy, že je člověk přesvědčen o tom, že je mu lépe a bezlepková dieta mu svědčí a kvůli tomu to tak je.

Takže?
Co z toho tedy plyne. Lepku se opravdu bát nemusíte. Je to bílkovina a naše tělo bílkoviny potřebuje. Naopak se lidé, kteří drží bezdůvodně bezlepkovou dietu, ochuzují o mnoho živin, které najdeme v pečivu a výrobcích z mouky (vlakninu, některé vitaminy a minerální látky).
Bezdůvodným dodržováním bezlepkové stravy se ochuzujete o široký sortiment potravin, pestrost a rozmanitost v jídlu. A průměrně takový bezlepkový jídelníček stojí o 3.000,- měsíčně víc. A to je docela velký rozdíl.

Jedním z důvodů proč lidé drží bezlepkovou dietu a myslí si, že je zdravá je důvod, že většinou zhubnou. Ano, ale to je kvůli tomu, že přestanou jíst pečivo, které naše populace požívá až v přílišném množství - bohužel knedlíky, tukové rohlíky, housky ani koblihy nejsou zdravé a ano tloustne se po nich. Proto spíš doporučuji omezit příjem bílého pečiva a nahrazovat ho celozrnným, které nás více zasytí - budeme mít později hlad a nebudeme ho potřebovat sníst tolik! Ale ani to nejezte od rána do večera. Taky doporučuju střídat mouky, občas něco z pšeničné, žitné, někdy zase z ovesné nebo i té bezlepkové, třeba pohankové, rýžové aj. Každá má jiné složení a je fajn si takhle obohatit jídelníček. 

22 komentářů

  1. Článek se mi moc líbí! :) Dávám si tě do "odběrů"! :D Naše učitelka angličtiny drží bezlepkovou dietu - i když nemusí. Je vážně hodně hubená, a dokonce ještě hubenější než já... Kamarádovi se dokonce udělá špatně i když někdo smaží jeho plátek masa na pánvi, kde se předtím smažil řízek. Nepodstatná informace, ale nějak jsem to k tématu chtěla napsat. :D
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) To s tím masem je zajímavé, kamarád je alergik?

      Vymazat
  2. Osobne si take nemyslim, ze je lepek neco vylozene nebezpecneho, cemu je treba se obloukem vyhnout. Problem vidim v tom, jak je ta ktera obilnina zpracovana. Jiste je rozdil, kdyz se upece neco z kvaseneho testa, ci nekvaseneho, zda si obili pouze uvarime jako prilohu nebo z neho udelame kasi. Jak jsem se docetl, nejvice nase traveni zatezuje prave ono pecivo k kynuteho testa. Dokonce i seitan, "laboratorne" isolovana bilkovina z obili, GIT tolik nezatezuje.

    Z lekci chemie jiste vite, ze proteiny maji nekolik urovni struktury, to je urceno konformaci jejich retezcu. Molekuly stejneho slozeni jevi odlisne vlastnosti, ktere zavisi na tom, jak s nimi zachazime. Muze se tim menit schopnost jejich enzymatickeho stěpeni – traveni (ktere vyzaduje obecne „urcity tvar molekuly“, aby si dany enzym „mohl prijit na sve“), mechanicke vlastnosti a co ja vim, co jeste dalsiho.

    Tak jak to tedy s tim lepkem vlastne doopravdy je? Asi neni lepek jako lepek, ze? Mozna, ze uz o tom existuji nejake vedecke studie, kdo vi? Mohlo by to byt snad i dobre thema pro diplomku...

    Podle mych zkusenosti s obilim (predesilam, ze nejsem celiak a jestli jsem na ne alergicky nevim), mi ze vseho nejmene vyhovuje prave to klasicke pecivo. Myslim, ze zde je do jiste miry jedno, jestli je celozrnne, nebo neni. Velice dobre se citim po nekvasenem (nejlepe vlastnorucne pripravenem) pecivu; pisu nekvasenem, ale ono to testo stejne do jiste miry zkvasi i bez pridani kvasnic, nebo kvasku (viz velmi prisna pravidla pro pripravu pesachovych macesu).

    Na zaver jeste pripomenu, ze obiloviny je dobre, nebo dokonce nutne kombinovat s lusteninou. „Hrach a kroupy, to neni vubec hloupy.“ Zejmena pro ty, co nejedi zivocisne produkty.

    Omlouvam se za dlouhy text. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Veľmi dobrý článok:) Moja kamarátka držala bezlepkovú diétu, aj keď na to nemala žiadne zdravotné dôvody a výsledok? Okrem toho, že si "vypestovala" alergiu na lepok už nemôže ani mlieko

    Giveaway o balíček produktov v hodnote 100€

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bohužel celkem časté a smutné, snad se ji i tak bude dařit lépe!

      Vymazat
  5. Ahoj, náhodou jsem narazila na tvůj článek o lepku. Chtěla bych se tě zeptat, co si myslíš o intoleranci, kterou mi zjistili asi před půl rokem (je mi 15). Někdo říká, že není vhodné lepek úplně vyřadit, protože se to ještě může změnit a potom už by to tělo právě vůbec nezvládalo. Na odběry krve jsem šla z toho důvodu, ze jsem měla velké problémy s trávením, nakonec vyšla ta intolerance lepku. Lepek jsem vyřadila, ale občas něco třeba jen ochutnám, tím myslím v restauraci klínek pizzy, o Vánocích kousek cukroví. Co si o tom myslíš? Předem moc dekuju 🙈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nedoporučila bych ti konzumovat potraviny obsahující lepek. Avšak stopy lepku se ve tvém jídelníčku objevovat mohou. Pokud nemáš obtíže po konzumaci kousku pizzy nebo trochy cukroví, tak to nevadí, ale určitě ne na denním pořádku a opravdu jen malé množství. Intolerance na lepek (celiakie) je bohužel nemoc, která vyléčit nelze a ani jsem nikdy neslyšela o případu vyléčení. Takže v tomto ohledu je jedno zda ho budeš nebo nebudeš zařazovat. Ale pokud bys ho dále konzumovala ve velkém množství, vrátí se problémy s trávením, malabsorpce a celkový stav by se dále zhoršoval. Takže občas nějaký kousek neuškodí, ale nedělal bych z toho pravidlo. :) Stačí ti to takhle, když tak můžeš napsat na email. ;)

      Vymazat
    2. Děkuju moc za odpověď 😌😙

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová