Ahoj, krásný (a sladký) start do nového týdne. Včera jsme oslavovali narozeniny mojí mamky a mého bráchy. Na tu příležitost jsem upekla tenhle čokoládový dort. A abych dokázala všem, že jíst zdravě neznamená "jíst jen salát jako králík", tak tu pro vás mám recept. Dorty z dvou předchozích let najdete tady a tady. :)

Korpus: (na malou formu, jinak zdvojnásobte množství)
korpus:
200g mandlové mouky (rozemleté mandle)
50g celozrnné špaldové hladké mouky
3/4 prášek do pečiva
4 vejce
50g řepkového oleje
2 lžíce čekankového sirupu
1 lžíce mléka
1 lžička mandlového aroma

Předehřejeme si troubu na 120°C.
Smícháme mandlovou mouku (popřípadě nejdříve nameleme mandle), špaldovou mouku a prášek do pečiva.
K sypké směsi přidáme žloutky, aroma, sirup a mléko a vše promícháme. V jiné míse si zatím vyšleháme tuhý sníh a přidáme ho do směsi.
Do vymazané a vysypané formy (raději menší průměr, cca 20cm) nalijeme směs na korpus. Dáme do trouby a na 120°C pečeme 60 minut.
Po dopečení necháme vychladnout.

Krém:
1 lžíce kakaa (popřípadě kakaového proteinu)
250g ricotta

Vše jednoduše smícháme a dáme odležet do lednice. Hotový korpus si rozřízneme a počkáme než zcela vychladne. Potom ho potíráme krémem uprostřed a ze shora.

Poleva:
Plechovka kokosového mléka (aspoň přes noc v lednici)
100g hořké čokolády (minimálně 70%)

Opět použijeme pouze tuhou část kokosového mléka. Nad vodní lázní si necháme rozehřát čokoládu, pak ji přelijeme k tuhé části kokosového mléka a pořádně zamícháme, dokud nejsou složky dokonale spojené. Dort ihned potíráme. (Tip: zdobte až v den podávání, přes jinak vám poleva v lednici popraská.)
Na závěr už dort jen zdobíme, já použila čerstvé borůvky, malou hrstičku nesolených arašídů a jednu kostičku hořké čokolády.

Pokud budete dort zkoušet, dejte vědět jak vám chutnal a můžete mě označit na instagramu jako @andreamokrejsova. 
Mějte se krásně. ♥

4 komentáře

  1. To přirovnání je super, pobavilo, ale zároven jsem si uvědomila, že tento předsudek tu furt koluje no. K dortu, vypadá nádherně, miluju ovoce na dortech :) Mylsím, že s ricotto jsem nic nepekla, tak jsem zvědavá na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě zkus, ricotta je úplně skvělá jako krém do různých moučníků! :))

      Vymazat
  2. Já jsem udělala největší chybu, když jsem tě začala sledovat na instagramu, protože ve škole pravidelně slintám a přeji si, aby se kousek objevil u mě :D♥ Samozřejmě si dělám srandu, sledování nelituji ani na moment :) Až budu mít trošku času, určitě dort vyzkouším :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová