pondělí 11. května 2015

DOMÁCÍ (BULKY NA) BURGRY


Venku už je krásné teplíčko a to znamená, že přichází grilovací sezóna. Proto jsem dnes připravila článek jak na domácí burgry, no především bulky. A věřte nebo ne, ale na chuti to sakra poznáte! Určitě nešetřete ani na masu, protože čím kvalitnější, tím bude lepší chuť a nejen chuť, ale celá kvalita jídla. Bulky jsem pekla sama, ale s burgry mi pomáhal můj přítel, který je díky své práci už v přípravě burgrů poloprofesionál, takže mu chci moc poděkovat.  Burgry můžete samozřejmě zkusit udělat jak v létě na grilu, tak kdykoliv v roce na pánvi. 

Asi na 3 bulky budete potřebovat:
  • 15g droždí
  • 170g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 100ml teplé vody
  • 2 lžičky soli
  • 10ml oleje
  • sezam na posypání
  • maso (já kupuji už připravené na burgry, které je i okořeněné), ledový salát, rajčata, cibulka, slanina, sýr, BBQ omáčku
  1. Smícháme mouku se solí v jedné míse, v druhé míse smícháme droždí, cukr a utřeme do kašičky, ke které přidáme ještě trošičku teplé vody. Do třetí mísy dáme zbytek vody, olej a tak půlku vejce.
  2. Všechny tyhle tři směsi smícháme dohromady, budeme tak 5 minut hníst vařečkou. Upozorňuji, že těsto bude hodně lepit a to taky má! Takže mouku přidávejte hodně střídmě.
  3. Po 5 minutách si dáme těsto na pomoučený vál a rukama propracujeme těsto. (Šetřte s moukou, jinak vám popraskají - na fotkách je vidět, že já dala mouky trochu moc a to jen trochu..)
  4. Těsto vrátíme do mísy, kterou jsme vysypali moukou a necháme 45 minut kynout.
  5. Po vykynutí těsto vyklopte a znovu propracujte, rozdělte ho na 3 kusy (3 větší a nebo třeba 4 menší nebo 2 obří, jak chcete :D). Každý kus propracujte a vytvarujte z něj bulku.
  6. Bulky vyskládejte na pečící papír a přikryjte je utěrkou a dejte jim ještě chvilku na vykynutí, zhruba 10-15 minut. 
  7. Vykynuté bulky pomažte zbytkem vajíčka, do kterého přidáte lžíci vody a můžete je ještě posypat sezamem (kmínem, mákem...).
  8. Bulky dejte do předehřáté trouby na 200°C a pečte asi 13 minut (do zhnědnutí).
  9. Po vyjmutí poklepejte na bulky a měly by být tvrdé, proto je přikryjte 2 utěrkami a počkejte až vychladnou, díky tomu budou krásně měkké. 
  10. Do rukou si dejte trochu oleje a maso jím potřete a osmažte ho na pánvi nebo grilu, až bude hotové dejte k němu slaninu, která bude do 2 minut. Bulku rozřízněte a pomažte omáčkou spodní i vrchní část. Na spodní dejte salát, nakrájenou cibulku, rajčata, sýr, maso, slaninu, opět salát a přikryjte bulkou - propíchněte špejlí, aby se vám nerozpadl.
Tip: K burgrúm se samozřejmě hodí i domácí hranolky, jak na ně se dozvíte tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat