neděle 5. dubna 2015

Mazanec


Tento recept je opět jednoduchý, ale chce to dávku trpělivosti. Takže se trochu obrňte, ale nebojte nebude to nic hrozného. A velikonoce bez mazance... no posuďte sami. Tak jdeme na to, společně to určitě zvládneme.
Na dva střední mazance budeme potřebovat (já z tohoto množství udělala jeden velký a dva menší):
  • 560g polohrubé mouky
  • 75g moučkového cukru
  • 110g másla
  • 3 žloutky
  • 37g droždí
  • 300ml mléka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • mandle, rozinky, bílky s mlékem na potření
Postup:
1. Prosejeme si mouku.
2. Uděláme si kvásek - rozdrobíme droží, přidáme k němu pár lžic cukru a mícháme dokud nebude směs tekutá. Pak přidáme 2 líce mléka a mouky a necháme 15 minut odpočívat na teplém místě.
3. Smícháme žloutky s mlékem, rozehřátým máslem a cukry.
4. VŠECHNO DOHROMADY - nyní dáme kvásek k tekuté směsi a přidáme i mouku. Začneme míchat vařečkou (jedním směrem) a mícháme - hněteme asi 10 minut. Může se stát, že vám upadne ruka. PO 10 minutách dáte na trochu pomoučený vál a ještě 5 minut propracovávejte. Těsto by nemělo být lepivé, ale vláčné, poddajné a měkké.
5. Nechte pod utěrkou asi 3-4 hodiny odpočívat na teplém místě.
6. Po odpočívání dejte na vál a opět propracujte. V této chvíli je čas na to přidat rozinky (já nepřidávala). Vytvořte bochánky a dejte na plech a opět asi 30-60 minut odpočívat pod utěrkou.
7. Nastříhněte nahoře kříž, posypte mandelmi potřete bílky s mlékem a pečte na 220°C než začne mazanec zlátnout. Pak ho přikryjte alobalem a pečte na 150°C dokud nebude hotový (zkouška špejlí). Pokud není tak zlatavý jako jste chtěli stačí na 2 minuty zapnout gril a hotovo.
P.S. Do jednoho mazance jsem přidala sušené brusinky a všem moc chutnal.

1 komentář:

  1. Zrovna dnes jsem mazanec dělala :-D Už se nemůžu dočkat, až za chvilku vychladne a budu si ho moct ochutnat! :-D

    OdpovědětVymazat