neděle 5. dubna 2015

Mazanec


Vyzkoušela jsem snad stovky receptů na mazanec (klasických) a nikdy to nebylo ono. Takže jsem si vymyslela tenhle vlastní, který je ve zdravější verzi. A asi si umíte představit tu radost, když v průběhu pečení vypadalo vše jak mělo a po vyndání z trouby a ochutnání chutnalo nad očekávání. Jsem z tohohle receptu naprosto nadšená a vám všem ho rozhodně doporučuji.


Na dva menší mazance budeme potřebovat:

250 g celozrnné špaldové mouky hladké
120 g polohrubé pšeničné mouky
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
30 g cukru
100 ml vlažného mléka
špetka soli
1 lžička citronové kůry
50 ml řepkového oleje
2 vejce
plátky mandlí, rozinky

1. Droždí nadrobíme do mističky, přidáme lžičku cukru a budeme míchat dokud nevznikne kašička, to zalijeme vlažným mlékem a dáme na 5 minut na teplé místo.
2. Do mísy dáme mouky, sůl, citronovou kůru, zbytek cukru a promícháme.
3. K suché směsi přidáme zbytek všech ingrediencí - kvásek, olej, 1 vejce a chcete-li tak i rozinky (ty já nedávám). Vše dáme do robota a pomocí háku dáme hnětat na asi 15 minut.
4. Uhnětené těsto posypeme trochou mouky a dáme pod utěrkou kynout na teplé místo na 2 hodiny.
5. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 2 části a vytvarujeme dva mazance. Dáme je na plech s pečícím papírem a zase do tepla ještě na 1 hodinu kynout.
6. V misce si rozšleháme vejce. Na vrchu mazanců nastřihneme kříž a pomažeme vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 160°C na 35 minut.

Pokud budete recept zkoušet nezapomeňte tagovat #dobrotyodA.

A sledujte také moje sociální sítě; facebook a instagram.
A. ♥

1 komentář:

  1. Zrovna dnes jsem mazanec dělala :-D Už se nemůžu dočkat, až za chvilku vychladne a budu si ho moct ochutnat! :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!