středa 30. července 2014

Dort s raffaellem




Dneska přidávám recept na dort, který jsem pekla k příležitosti narozenin mladší sestry mého přítele. Jedná se o dort z piškotového těsta, čokoládového krému a polevy. Původní plán byl, že dort bude bílý a bude ozdoben takovými těmi "kytičky" z těsta, na které po té dám raffaello. Tak jako většina představ se od reality trochu liší :D Za prvé jsem měla trošku problém s bílou polevou - poleva se mi sice povedla, ale tím, že jsem těsto nerozkrajovala, ale čokoládový krém jsem na něj pouze nanesla a rovnou jsem dávala polevu na ni, tak se mi poleva, na některých místech trošku obarvila. Spravila by to další vrstva polevy, ale bohužel jsem už neměla dostatek bílé čokolády, musela jsem udělat čokoládovou a tu jsem pak dala jako druhou vrstvu polevy. To by mi ani tolik nevadilo, ale další problém jsem měla trochu s krémem. Krém je výborný na natírání dortu, to opravdu ano - musím 100% doporučit, ale na zdobení dortu ("kytičky" a psaní čísla) se mi úplně neosvědčila. Poleva úplně nedržela u sebe - nebo spíš se trhala, pokud jsem nejela opravdu ultra pomaličku a "kytičky" nebyly moc hezké :/ (možná je to, ale mým zdobítkem... Zkrátka dort není dokonalý, ale snad se bude líbit. 







Ingredience:
Korpus: 

  • 4 vejce
  • 120g polohrubé mouky
  • 150g cukr (nejlépe moučky)
  • 2 lžíce teplá voda
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém:
  • 100g čokolády na vaření
  • 250g másla
  • 2kelímky smetany (33%)
  • 2 lžíce solamylu
Poleva:
  • 150g cukru
  • 100g bílé čokolády
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce vody
  • pár kapek oleje
(Poleva č. 2):
  • 100g alespoň 50% čokolády
  • 40g másla
  • 3 lžíce mléka
Postup:
Korpus:

Nejprve oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh. K žloutkům přidáme cukr a 2 lžíce vody a ušleháme hustou pěnu. K této pěně přidáváme opatrně mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme. Nakonec opravdu opatrně vmícháme sníh z bílků. Po té těsto nalijeme do vymazané formy a vložíme do formy, předehřáté cca na 180° a pečeme asi 15 minut (individuální).

Krém:
Ve vodní lázni povaříme za stálého míchání smetanu s cukrem, čokoládou i solamyle. Když krém zhoustne, dáme jej stranou a přikryjeme potravinářskou folií a počkáme až vychladne.

Poleva:

Cukr rozvaříme s mlékem a vodou na sirup. Do něj vmícháme nastrouhanou (na kousky nalámanou) bílou čokoládu a pár kapek oleje. Po té utřeme hmotu do hladké polevy a poléváme s ní dort. 





(Poleva č.2.):

Nalámeme čokoládu a přidáme k ní máslo a dáme rozehřát do mikrovlnky, potom přidáme tři lžíce mléka a pořádně je vmícháme do polevy - poléváme s ní dort.



Dort jsem nakonec ještě ze shora ozdobila troškou kokosu a kolem dokola jsem uvázala mašli. Tato mašle bohužel není jedla, takže ji před podáváním budu muset sundat, ale určitě je možné sehnat něco podobného z jedlého papíru nebo marcipánu. :) Na kytičky z čokoládového krému jsem ještě dala kuličky raffaella. 

Budu ráda za komentáře s nějakým tipem ohledně krému, či jakékoli jiné připomínky. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat